Angelägna debatter tystas ner av medier, partier, universitet och bokförlag. Därför vänder sig debattörer som vill framföra sakliga och seriösa argument i tabubelagda ämnen i allt större grad till svenska folket för att skaffa finansiering för att kunna publicera böcker.

För ett år sedan kom ”Massutmaningen” av ekonomen Tino Sanandaji ut. Den var länge etta på bästsäljarlistorna hos bokhandlarna i konkurrens med deckare, och tillhör 2017 års mest sålda böcker. Utgivningen skedde på eget förlag och finansierades med insamling hos allmänheten.

Officeren Johan Westerholm vid Ledarsidorna.se startade i höstas insamling för att kunna ge ut debattboken ”Efter Sverige – En bok om samhällskontrakt”. Han fick på drygt en månad in betydligt mer pengar än målet för insamlingen.

Och i eftermiddags kunde etiklektorn Ann Heberlein meddela att hon, trots att vänsterextrema lyckats få henne blockerad från foundraisingtjänsten Kickstarter, fått in över en miljon kronor till bokprojektet ”Våldtäkt och kultur”.

Gammelmedia rapporterade skadeglatt att Heberlein fått sin insamling blockerad, men rapporterar inte att hennes insamling ändå är en dundersuccé.

Vi ser här ännu ett exempel på hur verklighetens folk ser till att understödja dem som förstår att samhällsutvecklingen handlar om brännande och angelägna fråga som måste upp till ytan. Allt medan etablissemangen försöker mörka, tysta och blockera en samhällsdebatt som de ogillar.

Debattböcker som ifrågasätter etablissemangens krampaktiga fasthållande av överspelade och omöjliga dogmer får brett och engagerat stöd i form av små bidrag och beställningar i förväg. Det finns en hunger efter en bred, frispråkig samhällsdebatt, även om medier, bokförlag och akademier bara vill blunda.

Fundraising visar att det finns hopp. Svenska folket är inte lika inskränkt som de rika och mäktiga etablissemangen.