EU vill avskräcka andra länder från att lämna EU och stoppa Brexit. Men den europeiska elitens uttalanden och förslag visar att den inte förstår det historiska läget, säger ekonomen och tidigare EU-parlamentarikern Nils Lundgren.

Många talar i uppskruvade tongångar om vilka nackdelar Storbritanniens utträde ur EU kommer att innebära. Men det är bara dålig retorik från den politiska eliten i Bryssel. I Göteborgs-Posten skriver Nils Lundgren en krönika där han jämför med Kanada.

”Effekten av Brexit på lång sikt framgår dock av läget i Nordamerika. Även där finns en stor union. Den kallas USA och har ca 325 miljoner invånare. Mellan huvuddelen av USA och dess delstat Alaska ligger ett ensamt brittiskt land, Kanada, med en befolkning på knappt 35 miljoner.

Kanada är ett av världens rikaste länder med en köpkraftskorrigerad BNP per capita 2016 på $46 000, dvs. som Tyskland. Genom NAFTA har landet frihandel med USA. Washington kräver inte att Kanada skall bli en delstat i USA, anta den amerikanska dollarn som valuta eller ha fri rörlighet för arbetskraften. Ingen tycks tro att Kanada genom att stå utanför USA går en mörk ekonomisk och politisk framtid till mötes.

Varför skulle vi då tro att en sådan framtid väntar Storbritannien efter Brexit? Storbritannien har en folkmängd som är nästan dubbelt så stor som Kanadas och har fyra av världens femton högst rankade universitet. Varken Kanada eller övriga EU har ett enda!”

Den politiska eliten i Bryssel och i EU-länderna vill hindra goda lösningar för Brexit och kräver kraftig ekonomisk ersättning. Sådant kan på kort tid ställa till det för handeln på båda sidor Engelska kanalen, menar Lundgren. Men på längre sikt kommer dock EU:s problem att framstå som långt större än Storbritanniens.