Igår framförde partiledarna i riksdagsdebatt hårda krav på allmän ordning. Men bara timmar efter debatten rammades en polisbil medvetet i Alby vilket skadade tre poliser. Senare på kvällen kastades handgranat mot polishuset i Rosengård.

Medan politiker pratar, agerar de kriminella. Attackerna riktade direkt mot polisen trappas upp. Vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen körde en skåpbil in i en polisbil i Alby, Botkyrka kommun, söder om Stockholm. Förardörren samt fronten på polisbilen har tryckts in. De tre poliserna har inte livshotande skador men de har förts med ambulans till sjukhus för kontroll.

– Vi vet inte exakt vad som hände men det finns en misstanke om att påkörningen skett med flit. Han är gripen misstänkt för mordförsök, alternativt grov misshandel, säger Christer Holmer, polisens stationsbefäl i Stockholm syd, till TT.

– Jag hörde en rejäl smäll och sprang hit. Vad jag kunde se blev en person omhändertagen utanför bilen och en annan sprang härifrån, säger ett vittne på plats i Alby.

Senare på onsdagskvällen, vid 21-tiden, skedde en kraftig explosionen vid polishuset i Rosengård i Malmö. Byggnaden och flera bilar fick splitterskador i sprängattentatet som beskrivs som ”direkt riktat mot polisen”. Tryckvågen kändes flera hundra meter från platsen, enligt boende i området. Men hittills har inga personskador rapporterats.

En man som bor i kvarteret bredvid polishuset berättar att hans barn är chockade.

– De blev jätterädda. Sådant här händer bara på tv… och i andra länder, säger han.

Två män i 20-årsåldern greps och anhölls tidigt på torsdagsmorgonen, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. Männen är sedan tidigare kända av polisen.

– De har koppling till kriminalitet i Malmö och är väl kända av oss. Den teorin vi har nu är ju att vi ju varit väldigt aktiva i området och tyvärr, när vi vidtar våra insatser mot kriminella så kan det få den här typen av effekter, som är helt oacceptabelt, säger Carina Persson, regionpolischef i Syd, i P1 Morgon.

Under natten ska husrannsakan ha gjorts på minst en av de misstänktas adresser. Attacken behandlas av polisen som en särskild händelse.

– Det gör man för att kunna kraftsamla den resurs man behöver. Denna händelsen bedömer vi som extraordinär, och då tog polischefen det beslutet, säger Magnus Lefévre, vakthavande befäl.
”Dådet är direkt riktat mot polisen och dess verksamhet”, skriver polisen på sin webbplats.

Det var inte första gången polishuset i Rosengård utsätts för attentat, utan har beskjutits med skjutvapen.

Medan politikerna pratar finns initiativet och handlingskraften hos de kriminella.