Delar av statsapparaten stängs ned i USA eftersom kongressen inte kunnat enas om att höja taket för statsskulderna. Skälet till att vänsterpartiet Demokraterna vägrat är att de krävt uppgörelse för illegala migranter för att gå med på nytt skuldtak.

Många myndigheter stänger ner och personalen blir tjänstlediga utan lön eftersom kongressen inte fått loss offentliga medel till dem. Det kallas ”shutdown” och inträffar då och då när de två stora partierna blockerar varandras budgetar och höjningar av tillåten statsskuld.

Denna gång bröt förhandlingarna mellan republikanerna och demokraterna samman sedan de sistnämnda krävt att presidenten ska backa från beslutet att inte längre tillåta de migranter som befinner sig illegalt i USA att få stanna.

– Vi kommer inte att förhandla om illegala immigranters status medan Demokraterna håller legala invånare gisslan med sina hänsynslösa krav, sa Vita husets presstalesperson Sarah Sanders i natt.

Hon menar att demokraterna satte taktik före den nationella säkerheten, militärernas familjer, sårbara barn och statens förmåga att tjäna alla amerikaner.

När den allmänna opinionen blir trött på politiska spelet och kräver lösning, brukar till slut en uppgörelse träffas.