POLISEN. Rikspolischef Dan Eliasson avgår. Istället blir han chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Den impopuläre rikspolischefen har hållit sig kvar länge trots stark kritik både från sin egen organisation och den politiska oppositionen. 

Sannolikt har få rikspolischefer varit så impopulära som Dan Eliasson. Ända sedan han tillträdde1 januari 2015 har den socialdemokratiske ämbetsmannen varit starkt ifrågasatt, både av politiska motståndare och sina egna poliser. Att Eliasson, som inte har någon bakgrund alls inom Polisen fick jobbet, har av många setts bero på partiboken och kontakter inom Socialdemokraterna. Han rekryterades av dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) och har hållits bakom ryggen trots all kritik under åren.

Det han själv berömmer sig för att ha gjort i pressmeddelandet som meddelar hans avgång är att ha genomfört omorganisationen inom polisen. Omorganisationen har dock medfört tung kritik inom de egna leden.

Under Dan Eliassons tid som rikspolischef har grov kriminalitet exploderat. Våldtäkter, skjutningar och tung kriminalitet härjar i proportioner landet aldrig tidigare sett. Våldtäktsanmälningar läggs på hög då morden tar för mycket resurser. En färsk mätning visar att förtroendet för polisen har sjunkit bland allmänheten. Kritiken från de egna leden har både uttalats offentligt i många fall, samt visats praktiskt i att ett stort antal poliser har valt att sluta.

Tafsa inte-armband
Mest känd är nog Dan Eliassons satsning på armband för att motverka sexuella övergrepp på bland annat festivaler, som har varit källa till satir under lång tid.

Dan Eliasson har tidigare varit socialdemokratisk statssekreterare, chef för Migrationsverket och Försäkringskassan och tillförordnad chef för Säpo. Nu kommer han att få en ny myndighet att basa över, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap. Eliasson gör sin sista arbetsdag den 15 februari och tillträder den nya tjänsten den 5 mars.

Vad anledningen till att han avgår just nu spekuleras det i. En gissning är att regeringen inte vill riskera att ha kvar en så kritiserad rikspolischef i valrörelsen, särskilt när årets första veckor visar en ytterligare accelererande brottslighet.

Många uttrycker också negativa reaktioner på att Dan Eliasson får ytterligare en viktig myndighet att hantera. Bland andra skriver KD-ledaren Ebba Bush Thor: ”Välkommet att Eliasson lämnar polisen. Ovälkommet att han tar över MSB som också är en viktig myndighet.”