KRIMINALITET. Nyligen avslöjades att bilmålvakter äger tusentals bilar trots stora skulder. Det är myndigheternas bristande personkontroll som möjliggör. Regeringen har tillsatt en utredning för att få bukt med problemet – men tittar inte på samordningsnummer som utlandsfödda använder sig av. 

Bilmålvakter används av kriminella och personer som använder bilarna utan att betala skatt, försäkring eller p-böter. Skuldbergen byggs på hos målvakterna som aldrig betalar. Ett av de verktyg som används för att skapa bilmålvakter är samordningsnummer – ett slags tillfälligt personnummer för utlandsfödda. Ett exempel som TV4 avslöjade förra veckan var att en man hade 409 bilar registrerade på sig trots 1400 betalningsanmärkningar och att han dessutom utvisats ur landet 2012 efter en våldtäktsdom.

Men i utredningen som regeringen tillsatt för att ta tag i problemet tittar man inte på dessa samordningsnummer – tillfälliga personnummer för utlänningar. Utredningen får därför kritik av Kristdemokraterna som menar att den inte är tillräcklig.

– Det är beklagligt att när regeringen äntligen tar i itu med det så tar man inte tag i helheten, säger partiets riksdagsledamot Mikael Oscarsson.

Utländska kriminella
Tusentals bilar registreras med samordningsnummer och är en viktig strategi för utländska kriminella.

– Det här hänger ihop och något man naturligtvis också borde se till att stoppa. Det ska inte kunna vara möjligt att flera stycken har 3 500 bilar med samordningsnummer. Det här är en perfekt täckmantel för utländska stöldligor som härjar i vårt land, säger Mikael Oscarsson.

”Oacceptabel”
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S ) svarar att regeringen kan komma att utreda problematiken kring samordningsnummer och bilmålvakter.

– Om det behöver göras ytterligare förändringar med samordningsnummer så är vi naturligtvis beredda att göra det också, säger han till TV4.

Möjliggör
Bilarna är ofta i dåligt skick och används också flitigt i brottsliga sammanhang enligt polisen.

Sedan 2014 har kommuner rätt att bogsera bort bilar som har skulder som överskrider 5 000 kronor. Lagändringen har gjort jobbet lättare för polisen som i Malmö som i december berättade att man har flyttat på över 1 250 bilar.