Den misslyckade migrationspolitiken bär skulden till att Akilov fanns kvar i Sverige trots att han fått avslag på asyl. Han borde varit utvisad. Men landet svek sina medborgare genom att inte upprätthålla lagarna. Istället för utvisning kunde han begå terrordåd.

Åtal är nu inlämnat mot den uzbekiske medborgaren Rakhmat Akilov för terrordådet på Drottninggatan 7 april 2017 då han dödade fem, allvarligt skadade 15 personer och utsatte 300 för livsfara.

Genom åtalet blir bilden klarare om vad Akilov gjorde innan han kapade lastbilen och begick dådet. Där konstaterar att Akilov hade erbjudit sig att begå terrordåd i Sverige, genom kontakter med personer kopplade till IS. Han byggde en hemmagjord spränganordning, baserat på butangas och innehållande skruvar och metallblad. Akilov har studerat videoklipp med propaganda från IS. Dagarna innan terrordådet chattade Akilov med flera personer som verkar ha koppling till islamistisk terrorism, enligt åtalet. Flera personer är också namngivna där.

Bevis som åklagar åberopar mot Akilov är chattkonversationer som Akilov haft på plattformarna Whatsapp, Facebook, krypterade Telegram och Zello. Det ingår också 710 särskilt intressanta webbsökningar i bevisningen.

Därmed blir egentligen domstolsprocessen ointressant. Bevisen mot Akilov, som också erkänt, är överväldigande. Motivet är också klarlagt: islamistisk terror mot svenskar.

Det som inte är klarlagt är varför han var kvar i Sverige trots avslag på asyl. Varför har Sverige så slapp ordning att de som ska utvisas, driver omkring på gatorna och kan döda? Detta är ju inte första gången svenskar fallar offer för migranter som fått avslag på asyl. På IKEA i Västerås 2015 knivmördades två av en annan ayslsökande, och han har erkänt att han dödade ”de som såg mest svenska ut”.

Varför låter regeringen den egna befolkningen utsättas för dödligt hot genom en slapp och likgiltig hantering av asylsökande som fått avslag? Varför är svenska medborgare ingenting värda, medan riksdag och regering gör allt för att tillfredsställa migranters önskemål? Och varför röstar svenska väljare på partier som uppenbart struntar i deras liv och säkerhet?

Här finns frågor som ännu söker sina svar.