Går det göra en tio-i-topp-lista över 2017 års mest intressanta politiska händelser? Låt oss försöka. Här är Samtidens årskrönika över 2017, som väl går till historien som ett riktigt mellanår.

10. ”Se vad som hände i Sverige i fredags”. USA:s president förde i februari in Sverige i storpolitiken. Donald Trump syftade på en intervju som sändes den fredagen med dokumentärfilmaren Ami Horowitz, och där denne diskuterade sin film om hur det officiella Sverige döljer problem med invandringen. Inga upplopp hade skett den fredagen, men väl måndagen efteråt stod Rinkeby i brand. Sverige har blivit ett internationellt avskräckande exempel på vad som händer när migrationspolitiken spårar ur.

9. I maj kunde Jimmie Åkessson meddela att den moderate riksdagsmannen Patrick Reslow värvats till den Sverigedemokratiska riksdagsgruppen.

8. Transportstyrelsens it-skandal resulterade i att två ministrar, inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) tvingades avgå. Generaldirektören bröt mot lagen och skickade känsliga uppgifter i stora register om hela svenska folket till icke-säkerhetsklassad personer i utlandet. Skandalen mörkades genom att generaldirektören bara fick böter och flyttades från myndigheten till regeringskansliet. När medierna i juli avslöjade kriminaliteten visade det sig att flera ministrar känt till den, men inte slagit larm.

7. Polisens lista över ”särskilt utsatta områden” har ökat från 15 till 23. Rikspolischefen Dan Eliasson försökte i juni stoppa publiceringen av rapporten, eftersom både regeringen och rikspolischefen lovat att antalet no-go-zoner skulle minska. Utvecklingen går i rakt motsatt riktning. Otryggheten och våldet ökar i människors vardag.

6. Arbetsgivare får förbjuda slöja på arbetstid. EU-domstolen fattade i mars beslut att det inte är diskriminering när arbetsgivare upprättar klädkoder för personalen.

5. Den ”goda rasismen” avslöjades när palestinademonstranter skrek att ”judar ska skjutas” på svenska gator i augusti och brandbomber kastades mot synagoga i december. Flera medier kritiserade dem som fördömde våldet och ansåg kritiken vara rasistisk mot de muslimska gärningsmännen.

4. MeToo avslöjar det som medierna förtigit. Under lång tid har Sverigedemokraterna hårdgranskats av medier, vilket resulterat i att ett antal rötägg har avslöjats. Medierna har underlåtit att granska andra makthavare lika intensivt. Först med MeToo, som blev en underifrånrörelse där oacceptabelt beteenden avslöjades genom sociala medier, kom andra partier och andra branscher att granskas. Rötägg har visat sig finnas överallt.

3. Regeringen stoppar forskning. I början av året framförde Mattias Karlsson (SD) krav på att brottsstatistiken utifrån kriminellas bakgrund måste uppdateras. Detta avvisade justitieminister Morgan Johansson (S). Han förbjöd statlig forskning i ämnet. Den senaste studien är från 2005, och justitieministern menar att vetenskapen inte behöver uppdateras. Etablerade partier är inte intresserade av kunskap och fakta.

2. De borgerliga fällde inte regeringen även om de kunde. Vid flera tillfällen hade allianspartierna kunnat fälla S-MP-regeringen under året. Men de avstod medvetet från att utmana de rödgröna om makten. Decemberöverenskommelsen lever i allra högsta grad i den borgerliga mentaliteten. Svårt att inte dra slutsatsen att de borgerliga är för fega för att regera. Något att minnas inför valet 2018.

1. Invandringen fortsätter trots terrordåd av asylsökande. I november föreslog S-MP-regeringen amnesti för fler. Ett nej är inte längre ett nej. Anhöriginvandringen fortsätter. Regeringen agerar på EU-nivå för att återinföra permanenta uppehållstillstånd. Gränserna öppnas igen, sakta men säkert. Terrordådet på Drottninggatan i april kostade fem människor livet. Det utfördes av asylsökande som fått avslag. Motivet verkar vara detsamma som när annan asylsökande som hämnd högg ihjäl två kunder på IKEA i Västerås 2015. Gärningsmannen sa att han högg ”de som såg mest svenska ut”. Den förda politiken ökar riskerna och motsättningarna.

Summeringen av 2017 blir dyster. Utvecklingen går åt fel håll. Mer laglöshet, även i myndigheternas topp gör man ”avsteg” från lagarna. Mer otrygghet. Mindre politiskt ledarskap i båda de gamla blocken: det ena vill stoppa forskning och vetenskap, det andra vågar inte ta makten överhuvudtaget.

Den som vill säga ifrån och vända denna utveckling har dock alla chanser att göra det. I valet i september 2018. Nästa årskrönika, den över 2018, kan komma att gå i optimismens tecken.