VELLINGE. Bidrag ska vara kopplat till prestation. Nyanlända som inte uppfyller vissa krav, ska få indraget bidrag. Det anser Vellingemoderaterna som har fått igenom ett förslag om integrationsplikt.

Vellingemoderaterna gjorde nyligen rubriker då man försökte stoppa tiggeriet i kommunen. Det satte dock länsstyrelsen stopp för, i alla fall tillfälligt. Nu sticker de ut hakan igen i den lilla Skånekommunen.

Under kommunfullmäktige på onsdagskvällen klubbade Vellingemoderaterna igenom ett beslut om integrationsplikt. De nyanlända som inte uppfyller vissa krav får indraget bidrag.

– Det här beslutet handlar om att koppla rättigheter till skyldigheter. Man ska fullfölja de planer och insatser som finns och lära sig svenska språket. Det ska finnas tydliga krav på alla, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M).

Språk och samhällsorientering
Beslutet innebär att alla nyanlända måste göra framsteg inom SFI, genomgå en kurs i samhällsorientering och följa de aktivitetsinsatser som finns för att komma i arbete.

– Det handlar om samhällsorientering och om svenska lagar och regler som är grundläggande, säger Carina Wutzler.

Om dessa planer inte följs kan konsekvensen bli indraget bidrag.

Examineras genom prov
Samhällsorienteringskursen ska vara obligatorisk för alla vuxna nyanlända och genomföras inom ett år från det att etableringen påbörjats. Det blir även examinering genom prov och om personen inte klarar provet måste kursen göras om helt eller delvis.

– Vi ställer det som ett krav att alla vuxna, även föräldralediga och pensionärer, ska delta i detta. Om man inte gör det så kan ersättningen dras in, säger Carina Wutzler.

Beslutet träder i kraft i januari 2018.