SKOLVÅLDET. Ett stort antal elever är inblandade i en konflikt och har drabbat samman på Väsby nya gymnasieskola. Under fredagen beslutade skolan att utrymma de 700 eleverna. – Massor av poliser var här för en liten stund sedan, säger en kommunanställd.

Under onsdagen avled en afghansk elev av en knivskärning på Enskede gårds gymnasium och elever på den massivt invandrardominerade skolan vittnar om mycket bråk och otrygghet. Alldeles nyss fick en annan gymnasieskola i Stockholm stänga ner av risk för säkerheten. Enligt Expressen utryms skolan, som man inte nämner namnet på, efter larm om uppgörelse. Skolledningen nåddes av ny information under fredagen: Rivaliserande grupperingar skulle samlas på skolan för att slåss.

Tidningen Mitti har rapporterat om bråk på Väsby nya gymnasium i veckan, och Samtiden får bekräftat att det är den skolan det gäller. Skolans telefon är kopplad till kommunens växel och en medarbetare bekräftar: Upplands Väsbys gymnasieskola har utrymts.

– Det var massor av poliser här ute bara för någon liten stund sedan. Först stängde biblioteket, sedan administrationen, säger hon, samt att information kommer att komma upp löpande på hemsidan och skickas ut till föräldrarna.

Undvika allmänna utrymmen
Under veckan har elever drabbat samman i slagsmål utanför Väsby nya gymnasium.

Väktare sattes in från och med tisdagen. Personalen uppmanar elever att undvika att vistas på de allmänna utrymmena i anslutning till skolan då det kan innebära fara.

– Vi vill inte ha en Enskede-incident, säger rektor John Gustafsson till Mitti.

Slagsmål med många
Minst två fysiska konflikter och en konfrontation har skett. Exakt hur många som deltagit bråken är oklart med det kan röra sig om 20 till 30 elever, enligt skolan. På onsdagen kom ett stort antal personer till ett område utanför skolan och uppehöll sig i entrén, vilket kopplas till konflikten.

– Det är en konflikt mellan olika elever som har startats av att någon sagt eller gjort något. Sen är det större grupperingar som backar upp de här eleverna och så ryker de ihop, säger rektorn och beskriver hur det snabbt eskalerar till hundratals personer.

– Ett problem är när bråket sker utanför skolan, på allmän plats i Messingen eller på torget. Då kan vem som helst komma dit och de ringer dit vänner och släktingar från andra håll. Plötsligt har vi hundratals elever som ska göra upp.

Avstängda elever
Fem elever stängts av för att ha deltagit eller blandat sig i bråken. Under 2017 har totalt 10 elever stängts av från skolan vilket kan jämföras med två elever både 2016 och 2015.

– Jag har jobbat inom skolan i 35 år och jag kan ärligt säga att det här har varit den lugnaste skolan jag har varit på, fram tills i år. Vad det beror på är svårt att analysera men det kan handla om vilka elever som kommer in på skolan och vilka erfarenheter de har med sig, säger rektorn.

Skolan har sex program, varav Introduktionsprogrammet är ett. Där går elever som inte fått sina grundskolebetyg godkända för att komma in på gymnasium, samt även Språkintroduktion där nyanlända elever lär sig svenska.