ANTISEMITISM. Judiska grupper har uttryckligen varnat för den växande antisemitismen i Sverige. Tidningen Haaretz skriver att det finns ett tabu i Sverige – muslimskt hat riktat mot judar är ”en återkommande rasism som är tabu att diskutera”.

Den antijudiska demonstrationen i Malmö och den efterföljande attacken mot synagogan i Göteborg har gett eko över världen. Judiska organisationer uppger att man under lång tid har varnat för utvecklingen i Sverige. Det största hotet mot landets judiska befolkning kommer från i första hand muslimer. Men det är något etablissemanget inte vill ta till sig, även om man har blivit varnade redan för 18 månader sedan. Det skriver den världsomspännande judiska organisationen American Jewish Committee på twitter: “Vi är förskräckta men inte helt överraskade av angreppet på synagogan i Göteborg. Vi träffade statsministern och utrikesministern i Stockholm för 18 månader sedan. Varnade för växande antisemitism”.

Den svenska oförmågan att hantera antisemitism som inte kommer från höger, uppmärksammas i tidningen Haaretz: ”I Sverige, är antijudiskt hat bland muslimer…en återkommande rasism som är tabu att diskutera”, anser man.

Trump erkänner huvudstad
Det var efter att USAs president Donald Trump meddelade att USA flyttar sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, och därmed erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, som starka protester bröt ut världen över. I Malmö under lördagen demonstrerade hundratals palestinaaktivister med flaggor och aggressiva hot mot judar. Bland annat skanderade de ”Vi har utlyst en intifada från Malmö och “vi ska skjuta judarna”. En film cirkulerar på sociala medier med de arabiska slagorden textade till svenska.

Ingen ingrep
Ingen polis ingrep mot den stora aggressiva folksamlingen eller upplöste den. Senare kastades molotovcocktails eller liknande brandbomber mot synagogan i Göteborg av ett tiotal maskerade män. Inne i synagogan chockades judiska ungdomar som hade fest. Polisen har gripit tre män, bland annat genom en övervakningsfilm och kan komma att gripa fler.

UPPDATERING: Två av männen är från Syrien och en från Palestina och alla tre ska ha kommit till Sverige under 2015, enligt Expo.

Inte högerextrema 
De tre misstänkta männen är fortsatt anhållna men vad som misstänks ligger bakom vill åklagaren Stina Lundqvist inte gå in på än.

– Inte mer än att det i nuläget inte finns något som tyder på kopplingar till högerrörelsen, säger hon idag till TT.

De misstänkta männen som är i 20-årsåldern är i nuläget misstänkta för försök till mordbrand. Brottsrubriceringen kan komma att ändras. De förhördes under gårdagen och nekar till brott. Senast på onsdag måste åklagaren Stina Lundqvist begära de tre misstänkta männen häktade.

EUs syn avvakta 
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som är i Bryssel uppmanar fler länder att erkänna Jerusalem som huvudstad. EUs utrikeschef Federica Mogherini framför hållningen att EUs syn i linje med det internationella samfundets, att Jerusalems status ska slås fast i fredsförhandlingar med berörda parter, enligt Reuters. Mogherini fördömer alla attacker på Israel och judar överallt i världen inklusive Europa.