En våg av terrormisstänkta har spridit ut sig från Sverige inför julhelgen. London, Köpenhamn och Rotterdam. Här har resenärer från Sverige den senaste veckan gripits misstänkta för planering och medverkan i terroraktiviteter.

Det började på flygplatsen Stansted utanför London förra onsdagen, 20 december. En 34-åring reste från Stockholm och greps av polis. Han hade med sig skisser och info som misstänks utgöra del i förberedelse för terrorbrott, uppger UD.

I fredags greps en 30-åring i Köpenhamn som i bil körde från Sverige. Här har han varit misstänkt för attentat mot en shiamoské i Malmö. Mannen är misstänkt medbrottsling till den 21-åring som i somras dömdes till fängelse i Tyskland för att ha planerat en terrorattack i Köpenhamn, enligt Ekstra Bladet. Med knivar och sprängladdning skulle människor attackeras.

På julafton, i söndags, greps en 29-åring i Rotterdam. Han reste från Stockholm och greps i centrala Rotterdam tillsammans med tre andra män – 30, 23 respektive 21 år. Gripandet skedde efter tips från utländsk underrättelsetjänst. Än har inga vapen eller sprängämnen hittats, men mobiltelefoner undersöks medan männen förhörs av polisen, enligt ett pressmeddelande från nederländsk polis.

– Det här är någonting som pågått ganska länge och visar på det problem vi står inför: Att det finns olika våldsbejakande nätverk som opererar på en nationell nivå och som då och då har kopplingar till Sverige på olika sätt, säger terrorforskaren Hans Brun till DN.