MALMÖ. Polisen i Sveriges tredje stad uppmanar alla kvinnor att inte röra sig ensamma efter mörkrets inbrott, men vill inte säga något om det ”tortyrliknande” våldet mot den 17-åriga flickan. På sociala medier exploderar uppgiften att gruppvåldtäktsmännen ska ha tänt eld på flickans underliv efter våldtäkten.

Den tredje grova överfallsgruppvåldtäkten på en månad skedde i helgen i Malmö. Polisen beskriver den som hänsynslös och ”tortyrliknande”, men man vill inte berätta mer än så. Men på sociala medier cirkulerar fasansfulla uppgifter.

Bland annat skriver nationalekonomen Tino Sanandaji att han har fått uppgifter till sig om att gärningsmännen ska ha tänt eld på flickans underliv.

”En trovärdig källa som kontaktade mig menar att gärningsmännen efter våldtäkten har sprutat tändvätska på flickans underliv och tänt på.
Jenny Sonesson skriver på samma sätt ”Stämmer det att gärningsmännen bakom den tortyrliknande gruppvåldtäkten i Malmö hade sprutat tändvätska på flickan och sedan tänt på?”. Vi vet inte om detta ondskefulla brott inträffat, men ta inga risker om ni bor kring Sofielund tills polisen ger mer info”, skriver han.

Polisen skakad
Polisen vill inte berätta vad det är för tortyrliknande våld eller vilka skador flickan har, men deras uttalanden pekar mot att det är extremt.

– Det är ett förfärligt, synnerligen grovt brott, säger Andy Roberts, chef för polisområden Norr i Malmö.

Synnerligen grovt våld
Han vill inte gå in på vad den 17-åriga flickan utsattes för, mer än att det handlar om just ”synnerligen grovt våld”.

– Även för mig som gammal rutinerad polis finns det gränser, säger han.

Polisen säger även att uppgifter pekar mot att gärningsmännen är relativt unga.

Grymhet
Mats Attin, inre befäl på Malmöpolisen, menar att våldet ”tyder på särskild hänsynslöshet och grymhet”.

– Vi har varit poliser länge flera av oss, jag har jobbat i 35 år, och vi har inte varit med om något sådant här tidigare. Man har verkligen passerat en gräns, det är en mycket ovanlig behandling, säger Mats Attin till SVT Nyheter Skåne.

Predatorer
Polisen förmedlar att detta är män som i grupp söker upp ensamma kvinnor och begår sadistiska gruppvåldtäkter och tortyr. Polisen kallar också våldsmännen för ”predatorer”, rovdjur.

– De här predatorerna riktar in sig på ensamma kvinnor som rör sig själva ute. Man ger sig kanske inte ut ensam i becksvarta områden utan ska man vara ute kan man gå två och två eller i grupp, säger Anders Nilsson, som är gruppchef vid utredningar av brott i nära relationer i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Gå inte ut ensamma
Polisen varnar nu alltså alla kvinnor i Malmö för att gå ut efter mörkrets inbrott. Man vädjar till allmänheten om hjälp – men ger inget signalement.

– Vi kommer inte att lösa detta själva utan kommer bli tvungna att ta hjälp av allmänheten. Vi måste få stopp på det här så att vi kan sätta förövarna bakom lås och bom.

GW Persson kritisk
Kriminologen Leif GW Persson har reagerat mycket kritiskt till Malmöpolisens uppmaning till kvinnor att inte röra sig ensamma på mörka platser i staden. Enligt honom är det ett tydligt tecken på att polisen saknar konkreta spår i utredningarna av de tre överfallsvåldtäkterna den senaste månaden.
Samt att polisen inte längre garanterar medborgarna det skydd som de har rätt till.

– Det gör mig skitsur! Polisens vädjan innebär ett avsteg från det skydd som medborgarna har rätt till, säger GW Persson, som föreslår metoder som att låta civilklädda poliskvinnor agera lockbete för att lura fram förövarna.

Kongovåldtäkter
Gruppvåldtäkterna har karaktär av krigsvåldtäkter, en typ som Sverige aldrig tidigare har haft. Ett så främmande beteende för tankarna till bestialiska våldtäkter i Kongo eller Indien.

Ensamma sadister och psykopater har alltid funnits. Men som Lars Anders Johansson skriver  i en ledare på Timbro: ”Hela kompisgäng som ägnar sig åt att fånga, tortera och våldta ensamma kvinnor är emellertid någonting helt annat”.

Han tycker inte att det räcker med att lagföra de skyldiga.

”De sociala miljöer måste upplösas där det anses socialt acceptabelt att i grupp våldta och tortera unga flickor. Annars går vi en betydligt mörkare framtid till mötes.”

Ändrar sig
På måndagen ändrar sig polisen igen på en presskonferens och säger att man inte avråder människor från att röra sig utomhus på mörka platser i Malmö. Man säger också att flickans skador är lindriga. Polisen ser inga kopplingar till de två andra gruppvåldtäkterna i Malmö under hösten. Som mest har 20–25 personer arbetat med ärendet, men ändå har inte händelseförloppet kunnat fastställas och polisen vet inte hur många som befunnit sig på platsen.

UPPDATERING: Polisen dementerar uppgifterna i ett pressmeddelande 20/12: ”Rättsläkarens utlåtande från undersökningen konstaterar att det inte finns några brännskador på flickans underliv. Däremot har hon andra lindriga fysiska skador.”