KOMMENTAR. I mer än 20 år har amerikanska presidentkandidater lovat* ett erkännande, men inte infriat löftet efter valseger. Nu säger president Trump att det är dags. USA:s ambassad ska flytta från Tel Aviv till Jerusalem.

– Detta är inget mer än att erkänna realiteterna, sa Trump vid TV-tal från Vita huset på onsdagen.

Det väcker glädje i Israel där Jerusalem fungerar som landets huvudstad, medan utländska ambassader varit förlagda till Tel Aviv i avvaktan på en tvåstatslösning.

– Detta beslut svarar mot presidentens engagemang att uppnå en uråldrig sanning, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. ”Amerikanske presidentens beslut är ett viktigt steg mot fred, eftersom en fred kommer inte uppnås utan att Jerusalem betraktas som Israels huvudstad.”

Donald Trump fullföljer en Israelvänlig politik som hittills inkluderat två andra symboliska handlingar. Trump är den förste amerikanske presidenten som besöker Israel under sin första utlandsresa och den förste presidenten som besökt Västra muren i Jerusalem.

Ett skäl till att Trump lägger om USA:s linje är det enkla faktum att den i årtionden förda politiken har misslyckats att skapa fred och avspänning i regionen. Genom att tydligt tala om att USA på inga villkor accepterar att Israel ska ”utplånas” som framstående ledare i den muslimska världen ofta säger, förstärker Trump Israels förhandlingsposition.

En viktig orsak till att någon fred inte kunnat etableras är att palestinierna har för höga krav, tack vare vänsteropinioner i väst. Även om Israel gjort remarkabla eftergifter har palestinier sagt nej till alla fredsavtal. Också efter att premiärminister Ariel Sharon ensidigt drog tillbaka alla trupper från Gazaremsan 2004 – vilket palestinierna tackade för genom att förstöra välmående bosättningar och odlingar i området och började avfyra missiler in över gränsen mot civila i israeliska byar.

Ska fred kunna uppnås måste båda parter ha realistiska förväntningar. Med USA:s besked blir det tydligare för den muslimska världen att Israel aldrig kommer att kunna besegras. Inte ens med västvärldens naiva opinionsstöd till terrororganisationer som Hamas och Hizbollah.

Trump kan skapa mer realism i regionen. Det skulle verkligen behövas.

*

På tal om presidentkandidater har exempelvis Hillary Clinton deklarerat: ”Jerusalem should be the eternal and indivisible capital of Israel.”

Dessutom: i juni i år röstade amerikanska Senaten med röstsiffrorna 90-0 för att Jerusalem ska vara ”den odelade huvudstaden i Israel” (Jerusalem should remain the undivided capital of Israel).