Det är en riktig örfil mot svenska mediekretsar att nationalekonomen Tino Sanandaji nu utses till en av Europas viktigaste röster. Det är tidskriften Politico som nu ger honom 25:e platsen på listan över de personer ”som formar, skakar om och livar upp Europa”.

Mäktiga figurer inom svenska etablissemang har med stigande intensitet försökt tysta Tino Sanandaji, men utanför dessa inskränkta kretsar förstår man att uppskatta den analytiska skärpan, de gedigna kunskaperna och det ärliga engagemanget hos honom. Han doktorerade 2011 vid ansedda Chicago University och är nu verksam som forskare vid Institutet för ekonomisk-historisk och företagshistorisk forskning. Han ägnar sig åt nationalekonomin, med inriktning på företagande, beskattning och entreprenörskap.

Men mest känd är han för att lyfta fram fakta med anknytning till migration och integration, även om dessa inte stämmer med vad politiker som är för öppna gränser vill höra. Hans bok Massutmaning har varit en bästsäljare under 2017.

Föräldrarna flyttade med familjen till Sverige 1989 när Tino var 9-år, främst för att slippa den ökande islamiseringen som följd av den Iranska revolutionen 1979.

Med sin iran-kurdiska bakgrund har han kunnat sticka ut hakan mer än vad etniskt svenska debattörer kan, men i takt med hans ökande betydelse i den offentliga debatten har han alltmer utsatts för hårda och personliga angrepp från etablissemangsföreträdare.

Därför är det glädjande att den europeiska tidskriften Politico ger ett erkännande till Tino Sanandaji genom att utse honom till en av Europas 25 viktigaste röster, eller som det heter i tidningen, ”people who are shaping, shaking and stirring Europe”.

Sanandaji är den ende svensken på listan. Här utdrag ur deras motivering:

”Sveriges hetsiga migrationsdebatt har delat landet i grupper för och emot… Tino Sanandaji blandar hård kritik mot regeringens strategi med förslag och resonemang som inger hopp om framtiden. ”Han drar inte skräckhistorier, han talar om en verklighet som få vill tala om”, har Norges migrationsminister Sylvi Listhaug sagt efter ett möte med honom.

Han är ingen vän av sitt hemlands öppna-dörrar-politik. Men målet för hans kritik är inte så mycket migranterna som det är kritik mot Sveriges oförmåga att integrera stora volymer av nyanlända. Det förvandlar landet till ett nytt klassamhälle. ”Sveriges experiment med storskalig migration från tredje världen till en utvecklad välfärdsstat har varit unik i sin omfattning men har på många sätt misslyckats”, skriver han.

Trots hans kritik har Sanandaji, 37, avvisat försök att beskriva hans åsikter som främlingsfientliga. Tack vare djup förståelse för offentlig ekonomi kan han försvara sina positioner med data – inte anekdoter eller generaliseringar.”