SYRIEN/EUROPA. Nyligen var Aleppo en stad förknippad med krig, flyganfall och självmordsbombare. Under julhelgen har julglädje istället manifesterat sig. Samtidigt utstationeras tusentals poliser i Europa för att skydda det offentliga julhelgsfirandet från attacker. 

Västeuropa har haft hög beredskap mot islamistiska terrordåd runt jul, då risken ökar under den viktigaste kristna högtiden. I Tyskland, Sverige och andra platser har de traditionella populära julmarknaderna i städernas centrum varit sårbara mål som har hårdbevakats både med polis och utställda betongblock för att förhindra terrordåd. Flera attacker har också avvärjts, bara den senaste tiden har tre sympatisörer bosatta i Sverige gripits i andra europeiska länder, misstänkta för att ha planerat terrordåd. För en vecka sedan greps en 34-åring utanför London, i fredags greps en 30-åring i Köpenhamn och på julafton greps en 29-åring i en antiterrorräd i Rotterdam. Utöver det har andra terrordåd avvärjts i Europa.

Femdubbling av terrorbrott
Tyskland kommer att få anställa 2000 extra domare och åklagare för att möta femdubblingen av terrorbrott, rapporterar tyska Tagesschau. Åklagarmyndigheten har fått chockerande 1200 terrorfall under året, där cirka 1000 är relaterade till islamisk terrorism. Det innebär en femfaldig ökning sedan 2016, då siffran var 250 terrorbrott, varav cirka 200 var relaterade till islamisk terrorism.

Myndigheten har räknat med att man behöver ytterligare 2 000 domare och åklagare om landet ska tackla de ökande terrorhoten samt klara av att lagföra brottslingarna – eller stå inför stora svårigheter i en nära framtid.

Syrien firar jul
Men i Syrien verkar alltså julefriden ha lagt sig och kristna syrier har kunnat fira jul igen och öppet visa sin religionstillhörighet på gatorna. På sociala medier postas bilder på ett glatt julfirande.

”God Jul från Syriens Aleppo, fritt från ISIS och Al Qaeda-jihadister. En vacker syn som inte kommer att visas i mainstream media”, skriver Sarah Abdallah på twitter och postar bilder på parader med julklädda människor på gatorna.

Julen 2017 har markerat en känsla av lättnad då Aleppo även välkomnar tillbaka de cirka 600 000 som har flytt staden att återvända och ta tillbaka sina hus och ägodelar och återuppta sina normala liv igen, skriver Free West media.

Jul i Homs
Rapporter om stort julfirande kommer även bland annat från staden Homs, den syriska stad som har den största kristna befolkningen i Syrien. Delar av staden bombades under kriget, men julkänslan har man behållit, skriver FreeWest media. Staden har i århundraden varit hem för en av de största kristna grupperna i Mellanöstern men hotades när beväpnad opposition attackerade staden med start 2012. Förutom den kristna gruppen brukar syrier från skilda bakgrunder delta i de offentliga kristna firandet.

Nu när situationen har lättat i Syrien är frågan hur många syrier som kommer att åka tillbaka för att börja bygga upp sitt land.