ORGANISERAD TIGGERILIGA. Polisen har genomfört en stor operation där man avslöjat organiserad människohandel med tiggeri. Efter tillslag har tio personer gripits i Sverige och 20 tiggare har tagits omhand. Miljonbelopp har förts ur landet. 

Insatsen påbörjades tidigt i morse och är fortfarande pågående. Polisen har genomfört husrannsakningar, tagit beslag och säkrat bevis på adresser i Växsjö, Virserum och Hultsfred.

– Vi har frihetsberövat totalt tio personer i Sverige, där sex nu är anhållna. Fem för människohandel och en för grovt näringspenningtvättsbrott, säger Mattias Sigfridsson, chef för sektionen mot grov organiserad brottslighet, på en presskonferens under tisdagen.

Polisen har haft samarbete med bulgariska myndigheter och tre personer är häktade i sin frånvaro, varav två är gripna i Bulgarien i en samtidig insats på morgonen. Europol har även varit en aktiv partner.

– Det har gjorts beslag och vi har säkrat stora värdetillgångar, bland annat fordon.

Växsjö som bas
Växsjö har varit navet där verksamheten sträcker sig i småorter över Kalmar och Kronobergs län, under 2016-2017.

– Det handlar om nätverk av organiserad brottslighet som utnyttjat utsatta människors situation. Förmått dem att resa till Sverige i vissa fall med vilseledande uppgifter. Man har förmått dem att tigga och tagit stora delar eller allt av förtjänsten. Vi har säkrat att det rör sig om miljonbelopp som har gått ut ur Sverige.

En lång utredning väntar där mer detaljer presenteras så småningom.

Grov misshandel
Det som gjorde att polisen fick upp ögonen för nätverket och situationen i Kronobergs län var en förundersökning gällande människorov där en tiggare blev bortförd och grovt misshandlad när han inte ville tigga mer. Han gick istället till polisen, vilket har lett fram till den aktuella kartläggningen.

Tvingats tigga
Idag har man tagit omhand om ett 20-tal män och kvinnor från Bulgarien, men i förundersökningen har man kommit i kontakt med ”betydligt fler”.

Tiggarna som utnyttjats är i ålderspannet 20-40 år men det har även förekommit minderåriga under ärendets gång, enligt Sigfridsson.

– De har rest lite till och från Sverige.

Lisa Gren, Länsstyrelsens samordnare mot människohandel, har arbetat tillsammans med polisen och även Socialtjänsten har varit inblandad. Personerna som har tvingats tigga, har tagits omhand av socialtjänsten och finns nu på skyddade boenden.

Största människohandelnätverk
Mattias Sigfridsson klassar ärendet som det största vad gäller omfattningen av människohandel som polisen hittills har hanterat.

– Det här är väldigt stort, både vad gäller antal gärningsmän, det ekonomiska flödet och antalet utsatta.