KOMMUNERNA. I en huvudledare i Sydsvenskan kritiseras Staffanstorps lösning med husvagnar till nyanlända och kallar det ”en skam för Skåne.” Men Staffanstorps starke man Christian Sonesson (M) står på sig. – Jag tänker varken äventyra kommunens ekonomi eller för den delen skapa ett djupt orättvist kösystem till bostäder.

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson svarar på Sydsvenskans kritik i en replik.

– Mitt budskap är tydligt; så länge jag är ytterst ansvarig i kommunen, kommer jag att förvalta det mandat kommuninvånarna gett mig. Det sträcker sig varken till att äventyra kommunens ekonomi eller för den delen skapa ett djupt orättvist kösystem till bostäder.

I Sydsvenskans ledare kallas Staffanstorps husvagnslösning för en ”en skam för Skåne” och kommunen utmålas som ”usel på att ordna bostäder till nyanlända” och ”motvilligt låtit sätta upp husvagnar åt nya invånare på ett gärde i utkanten av tätorten”.

Egentligen är det inte något fel på dessa husvagnar utan det handlar om signaler från kommunen, enligt ledarskribenten. – ”Kom inte hit. Vi vill inte ha er här”. Man medger dock att ”det kan låta barockt att behöva tvinga kommuner till solidaritet”. Men om inte alla kommuner tar ansvar ökar segregationen i städer som Malmö och Södertälje.

Inte sett konsekvenser
Tidningen medger även att regeringens migrationspolitik skapat problem och att de styrande inte brytt sig om att ta reda på följderna och hänvisar till Riksrevisionens granskning. Men Staffanstorps husvagnar är ändå en skam och det är tur att frivilligorganisationer engagerar sig, menar man. ”Det värmer när Staffanstorps politiska ledning tycks bedriva en kall och okänslig kommunal olydnad.”

Migrationsverket, som tydligen ska ha tröttnat på Staffanstorp, har skickat nyanlända direkt till rådhusets entré.

Företräder kommuninvånarna
Argumenten biter inte på Sonesson som påpekar att Staffanstorps kommun följer anvisningslagen.

– Husvagnarna är Staffanstorps kommuns lösning på de akuta problem som uppstår när staten stänger ner fullt fungerande boenden och skickar nyanlända direkt till rådhuset.
Inte särbehandla
Kommunen har inte några tomma lägenheter och man vill inte särbehandla nyanlända genom att köpa bostäder.
– Det skulle vara ett mycket dåligt sätt att handskas med skattepengar. Att köpa in bostäder är inte heller ett alternativ för vår kommun. Kommuner gör inte så för andra personer som har svårt att hitta bostäder och det skulle vara djupt orättvist, säger Sonesson.
Misslyckad politik
Det är uppenbart att regeringen har tagit emot fler människor än vad samhället klarar av, menar han.
 – Misslyckandet är ett faktum, men det är knappast Staffanstorps kommun som ska lastas för detta.
Sonesson vill att anvisningslagen rivs upp och att det sker en dialog mellan staten och kommunerna för att nå långsiktiga lösningar.
Företräder kommuninvånarna
– Jag är vald av kommuninvånarna och kommer att företräda deras intressen och således inte agera hantlangare åt regeringens misslyckade politik.
Han hänvisar till att Sydsvenskan bara använder känsloargument och att ”alltför många beslutsfattare har varit naiva när de fattat avgörande beslut, kanske för att inte svartmålas i etablerad media”.
– Jag tänker inte sälla mig till den skaran.