TERROR. Europa investerar i betonghinder med julpynt för att undvika terror mitt i julhandeln i Europas storstäder. För hoten från IS fortsätter att komma. Flera våldsamma posters med uppmaningar till terror cirkulerar på sociala medier, bland annat detaljerade bilder från Europas huvudstäder på temat ”en blodig jul”.

De populära julmarknaderna lockar miljontals besökare och är en kär tradition. Men många julmarknader har i år tvingats investera i julpyntade betonghinder för att förhindra terrordåd, som det i Berlin förra året då en lastbil körde in i julhandlande människor och orsakade en massaker.

Våldspropagandan har trappats upp och IS hotar att attackera julmarknader både i Europa och USA. En serie av hotfulla posters som förebådar terrorattacker cirkulerar på sociala medier. ”Snart vid ditt julfirande” lyder den hotfulla texten.

På den senaste IS-bilden är målet London, där en jihadist överhängd med vapen går på gatan vid Oxford street mitt i den julpyntade huvudstaden. En varning står skriven: ”Från och med nu kommer vi att gå till attack mot dem och de kommer inte att kunna komma och attackera oss.”

Halloween-skräck
Tidigare i höst cirkulerade en propagandaposter som uppmanade att sprida skräck på halloween. Bara timmar senare körde en terrorist in i en folkmassa i New York och dödade åtta och skadade elva.

Efter det har fortsatta hot och uppmaningar mot att döda medborgare i Europa och USA spridits från IS-anhängare. Vatikanen och påven har även varit ett mål, vilket Samtiden skrivit om. De specifika julhoten mot europeiska huvudstäder kom strax efter.

London, Paris, New York
Dessa propagandaposters har bland annat visat en bild av en jultomte med bundna händer på knä framför en IS-bödel på Londons Regent Street, en jihadist med blodig kniv som tittar ut över en julmarknad i Paris, samt en jultomte som står vid en låda dynamit och tittar ut över New Yorks Times Square. Efter posterserien har nu även en film släppts med samma tema ”Jul helvete”, enligt SITE Intelligence Group som bevakar terroraktivitet.

Misstänks ha planerat
I slutet av november grep tyska polisen sex asylsökande syriska män på ett asylboende, som misstänks ha planerat ett terroristdåd på en julmarknad i Tyskland med vapen och sprängmedel. Gripandet var resultatet av en stor polisinsats i fler städer och kommer bara en månad före den första årsdagen efter Berlinattacken då en tunisisk asylsökande plöjde in i en folkmassa på julmarknad och dödade tolv människor.

Uppmanar ensamvargar
IS har övergått till att uppmuntra ensamvarg-attacker runt om i världen. IS propagandaorgan Wafa Media är specialiserade på denna typ av bilder, som är en direkt uppmaning till sådana ensamvarg-attacker, då terrororganisationen snabbt förlorar territorium i Irak och Syrien, enligt Rita Katz, chef för SITE Intelligence Group.

– Även om dessa hot bör tas på allvar, finns även en publicitetsaspekt när pro-IS-mediagrupper hotar bland annat Vatikanen eller event som 2018 FIFA World Cup, säger hon.