MELBOURNE. Mitt i centrala Melbourne, Australien, accelererade en man sin bil och körde rakt in i folkmassan. Minst 19 människor skadades, varav flera kritiskt. Två män med mellanösternutseende har gripits av polisen. Polisen vill i detta läge inte kalla det terrorattack, men utesluter det inte heller, enligt Sky News Australia.

Mitt under julhandeln i det mest livliga affärsstråket i Melbourne, vid 16.43 lokal tid, accelererade en man sin bil och körde rakt in i folkmassan. Gatan var full av shoppande människor som var mitt i julhandeln. Polisen säger att det var en ”avsiktlig handling” men avvaktar ännu med att kalla det för terrorattack, säger polisen på en presskonferens. Polisen var på plats efter sju minuter och kunde gripa två män, varav den ene hade kört bilen. Enligt Sky News är männen i åldern 25-35 år och har ett mellanöstern-utseende.

Enligt en annan australisk tidning sa en polisman att det var ett terrordåd. Polisen säger också att en av de gripne männen är en 32-årig australisk medborgare med afghanskt ursprung. Ett vittne uppger till tidningen att han såg en man i blå jeans och vit skjorta inuti bilen. ”Folk på gatan var inuti bilen och höll fast mannen”, säger vittnet. Han såg sedan att mannen drogs ut ur bilen av polismän, en av dem bar ett gigantiskt vapen på sitt bröst, skriver tidningen.

Den andra gripne mannen, i röd tröja, hade knivar i sin väska och hade setts filma bilen som körde in i folkmassan men bedöms i nuläget inte ha något att göra med händelsen, säger polisen under en pressträff.

Korsningen Flinders street och Elizabeth street är ett av de mest livliga områdena i Melbourne med en stor järnvägsstation som knutpunkt där tusentals personer rör sig, särskilt i rusningstid och i slutet av den intensiva julhandeln. Sky News Australia rapporterar om att bilen, en vit Suzuki SUV, accelererade och körde på människor under en sträcka av 30-40 meter. 19 människor skadades, varav flera kritiskt, en av dem är en 4-årig pojke. Området är fullt av polis och ambulans och har stängts av för allmänheten.

Uppdatering: Den afghansk-australiske mannen som uppges ha kört bilen heter Saeed Noori, är känd av polisen och har en historia av drogmissbruk och psykisk sjukdom.