SKARABORG. Område efter område plundras. Verktyg och maskiner. Sadlar. Bildelar. Polisen förefaller stå handfallen medan utländska ligor dammsuger och transporterar ut gods ur landet.

Området Skaraborg är hårt drabbat av ligornas framfart. Enligt den senaste rapporteringen har tjuvar slagit till på ett tiotal platser. Den här gången är bytet verktyg, motorsågar och röjsågar, som stulits ur maskinhallar, verkstäder och ladugårdar i småorter runt Falköping.

– Så fort vi tror att det kan finnas spår eller annan teknisk bevisning så åker vi dit med en patrull, problemet är att de här gärningsmännen lämnar väldigt få ledtrådar efter sig, säger polisen Stefan Kringlund till SN angående de senaste verktygsstölderna.

Sadlar i skottkärror
Men det är bara de senaste stöldräderna i en lång rad. För ett tag sedan var det sadlar som var ligornas fokus. Gårdar i småorterna Kungslena, Kavlås, Korsberga och Hjo drabbades.

– Gärningsmännen har fraktat bort stöldgods i skottkärror på flera av brottsplatser och det gör att vi drar slutsatsen att det kan röra sig om samma personer som också stjäl verktyg runt om i Skaraborg, säger en polis.

Skruvar av allt
En annan drive var stölder från bilar och lastbilar. På Green Petroleum i Skaraborg konstaterades att tjuvarna skruvat bort alla åtta hjul med däck och fälg på en tankbil som stod uppallad på företagets område. Andra bilar var länsade på batterier, diesel, ramper med extraljus och annan utrustning.

– Mellan tummen och pekfingret stals grejer för mellan 200 000 och 300 000 kronor, säger Johannes Hagstedt på Green Petroleum.

Kan vara samma
Nyligen blev också flera företag med lastbilar av med ett stort antal däck och batterier och utredarna tror att det har ett samband. Även här tror polisen att det rör sig om samma personer som stjäl verktyg. Vid verktygsstölderna är tillvägagångssättet det samma.
– Det rör sig om en till tre ligor som agerar parallellt i området, säger en polis på enheten för brottssamordning.

Dessutom har gårdar och villor drabbats av inbrott och det har även förekommit ett flertal åldringsbrott.

Inte gripit någon
Men polisen har inte lyckats gripa någon. Tjuvarna rör sig över stora geografiska områden och försvinner snabbt från platsen, berättar polisen Stefan Kringlund. Ibland mellanlagrar de stöldgodset i skogen och polisen har hittat flera grästrimmers lagrade utanför Floby. Tillvägagångssättet liknar också det från de första stöldräderna.

Enligt Stefan Kringlund har ofta ligorna en beställare i hemlandet som har pekat ut vilka varor man vill ha redan innan de kriminella ligamedlemmarna har rest över gränsen.

Ringa brott
Polisen har svårt med lagföringen, uppger Stefan Kringlund.

– Ett annat problem vi har är att det här räknas som ringa brott om vi inte kan bevisa att det sker i organiserad form och att det är av seriekaraktär. Det kan också vara svårt att säkerställa vem i ligan som gjort en viss sak. Det gör också att det krävs ett ganska omfattande utredningsarbete om polisen ska få tillstånd att använda exempelvis avlyssning under en utredning.

Polisen konstaterar att stöldräderna inte är något unikt för Skaraborg utan sker över hela landet.