Sedan Peter Springare som polis tidigare i år börjat delta i samhällsdebatten om brottsligheten hämnades polismyndigheten mot honom genom att anmäla honom för dataintrång. Nu läggs förundersökningen ned.

Dagen efter att Peter Springare publicerat en debattartikel i februari inkom en anmälan till Särskilda åklagarkammaren. Polismyndigheten uppgav då att man hade anledning att tro att Springare gjort sig skyldig till dataintrång eller tjänstefel.

– Det finns inte längre anledning att fullfölja undersökningen”, skriver chefsåklagaren Lena Lithner enligt Nerikes Allehanda. Förundersökningen har lagts ner, och Peter Springare kommer inte att åtalas.

Efter anmälan om dataintrång kommenterade Peter Springare det hela i Expressen:

– Det enda jag kan säga är väl att polismyndigheten gräver vidare för att om möjligt hitta något som de kan hänföra till något brottsligt. Jag kan tänka mig att de tillsatt en ordentlig resurs för att hitta något. I synnerlighet som de misslyckades med anmälningen om hets mot folkgrupp. Det är ju så det fungerar inom polismyndigheten.

Läs mer om Peter Springare i Samtiden:
Enormt stöd för polisvisselblåsaren Peter Springare (6 feb 2017), Leif GW, polisen Springare (13 feb 2017), Enorm överrepresentation av utländska män vid grova våldtäkter (24 okt 2017).