SKOLVÅLDET. Rektor Jennie Rosengren på Enskede gårds gymnasium, där en afghansk elev knivskars till döds förra veckan, är medlem i nätverket #Jagärhär och stödjer #vistårinteut.

Förra veckan knivskars en afghansk elev till döds på skolan och en 16-årig elev är häktad misstänkt för dådet. Gymnasieskolan har en massiv övervikt av elever med invandrarbakgrund och hela 215 av skolans 450 elever är dessutom nyanlända.

På denna skola med så många elever från olika hörn av världen och med svåra konflikter sinsemellan är alltså rektor och lärare öppet asylaktivistiska. Rektor Jennie Rosengren, som för närvarande är sjukskriven på obestämd tid, är medlem i närverket #jagärhär och stödjer #vistårinteut. Hon har varit aktiv under hösten i dessa frågor samt Metoo.

I en intervju med tidningen Syre säger läraren Camilla Carlberg att personalen ibland har svårt att släppa jobbet.

– Det är klart att jag också har varit och suttit på Medborgarplatsen, man får göra lite som man vill. Väldigt många tar ett väldigt stort engagemang också utanför skolan, säger hon.

Demonstrerade med elever
Flera lärare var med eleverna och demonstrerade för afghanerna den 12/12 på Medborgarplatsen, arrangerad av Ung i Sverige med flera, vilket Samtiden skrev om här. Skolans svar på om det är förenligt med skollagen besvarades med att lärarna hade tagit ut ramtid och att det var elevstyrt.
Men det finns uppgifter och ett telefonsamtal där det framkommer att ett internt mail på skolan gick ut angående demonstrationen, där det talas om ”tider för samling och avfärd till Medborgarplatsen”, skolans inställning och tanken med strejken, med mera. Alltså att deltagandet var godkänt och organiserat av skolledningen.
Detta trots att tjänstemän enligt skollagen ska vara neutrala och inte ta ställning.

Sjukskrivningar
Rektor Jennie Rosengren säger i intervjun med Syre att engagemanget har ett pris, många lärare stressas av elevernas situationen och blir sjukskrivna.

– Lärarnas stressnivå har ökat. Rent krasst innebär det ökade kostnader för företagshälsovård.

Tendenser till sekundärtrauman och överlevnadsskuld är två av de vanligast förekommande begynnande diagnoserna hos lärarna, enligt rektorn som alltså nu själv är sjukskriven.

Många kränkningsanmälningar
Enligt elever var det ofta bråk på skolan. 
Det har förekommit flera anmälningar om våld på Enskede gårds gymnasium i år, enligt SVT. Tio kränkningsanmälningar har gjorts, vilket är över en femtedel av samtliga anmälningar som kommit in till utbildningsförvaltningen i år.

Under hösten har flera anmälningar om våld gjorts:

  • 14 september fick en elev ta emot flera knytnävsslag i ansiktet efter att denne öppnat en dörr som kom åt en annan elev.
  • 18 september fick en elev ta emot sparkar och slag av andra elever i korridoren sedan de anklagat den första eleven för att ha skvallrat om stöld.
  • 9 oktober skedde ytterligare en fysisk kränkning. Den är helt sekretessbelagd.
  • 29 november skickade ett antal ungdomar på skolan meddelanden till en elev där de uppmanade denne att ta livet av sig.