BEDRÄGERIER. Skräddarsydda paket som passar för att få asyl just i Sverige. Garanterad 100 procent säkerhet att personen får stanna i Sverige utlovas – utan asylskäl. Sådan handel med asylberättelser pågår systematiskt i Sverige, avslöjar Ekot.

Handeln är nätbaserad och det som säljs är falska berättelser som ska stödja att människor som inte har riktiga skyddsskäl, ändå ska få uppehållstillstånd i Sverige som flyktingar. Allt finns att köpa, utlovar en man som talar persiska som reportrarna ringer upp.

– Vi fixar allt, säger asylförsäljaren.

Detta även om den sökande inte har skyddsskäl, uppger Sveriges Radio Ekot, som hittat flera exempel på personer och sajter som handlar systematiskt med falska berättelser, visum och träning i att lägga fram historierna.

Köpte ny berättelse
En iransk man som hade fått avslag sökte hjälp av bedragare som handlar med falska asylberättelser. Det var först i Sverige som iraniern fick höra talas om tjänsten. Den iranske mannen fick tillgång till falska uppgifter att använda sig av.

– Jag fick köpa en regimkritisk blogg som varit aktiv i flera år. Jag fick ta över den och så hjälpte de mig att uppdatera den som om den alltid varit min, säger han till reportrarna.

Med sina nya påhittade ”bevis” fick mannen uppehållstillstånd i Sverige.

Anpassade till Sverige
Det finns en rad olika personer och sajter som säljer dessa påhittade historier, skräddarsydda för att få asyl i Sverige, men också de som är anpassade till andra länder, som USA.

Förutom påhittade historier säljs också hjälp att få visum på felaktiga grunder. Personerna bakom erbjuder också att träna de som handlar tjänsten i att lägga fram sin historia för Migrationsverket. Man kan även ordna ett företag som bjuder in en person till Sverige så att visum utfärdas.

Låtsas köpa tjänst
Ekot tar kontakt med mannen som säljer falska asylberättelser och uppger att man vill ha hit en bror som inte har asylskäl.

– Vi fixar det som behövs, lovar mannen i telefonen.

”Brodern” ska få en näthistorik som regimkritiker, träning i att lägga fram sin falska historia för Migrationsverket och inbjudan av ett företag så att han får visum att ta sig till Sverige. Pris: 60 000 svenska kronor.

– Det är 100 procent säkert att det lyckas, säger den persisktalande mannen som enligt SR är svensk medborgare.