TVÅNGSGIFTE. Det är snabba ryck om man ska kunna förhindra att en elev blir bortgift. Lärare måste agera blixtsnabbt när de ser tecken, enligt gymnasieläraren Marléne­ Stenman.  –  På ett dygn kan eleven vara ute ur landet.

Gymnasieläraren Marléne Stenman hjälper sedan 2010 bortgifta flickor att komma tillbaka till Sverige. På skolan i Östergötland där hon jobbar ser hon nyanlända barn vars frihet inskränks av syskon och landsmän. Den första gången hon kom i närkontakt med problemet var för tio år sedan då en elev berättade om en kompis som var orolig för att bli bortförd. Hon meddelade en kollega som anmälde till socialtjänsten. Men åtgärder sattes inte in.

– Jag utgick ifrån att det gjordes, men åtgärder sattes inte in i tid. I dag bor flickan i ett land långt borta och har barn med en man som hon inte ville gifta sig med, säger Marléne Stenman till Dagens Samhälle.

Flicka rymde
Hon ångrar att hon inte själv agerade, men 2010 hände det återigen att en elev berättade om hedersförtryck och rädsla. Det slutade med att eleven rymde hem till Marléne Stenman.

– Först då tog det skruv hos myndigheterna, hon fick plats i familjehem. Socialtjänstens plan var att hon skulle återbördas till familjen, vilket jag motsatte mig.

Så fort familjen fick kontakt med flickan togs hon utomlands för att leva där som gift. Men Marléne Stenman lyckades få reda på var flickan fanns och hjälpte henne fly tillbaka till Sverige där hon fick skyddat boende.

Barnäktenskap
Nyligen var regeringens utredning om barnäktenskap klar och man föreslår skärpta regler för att erkänna utländska äktenskap som ingåtts av barn, där ingen av parterna har tidigare anknytning till Sverige. Men utredaren föreslår inte något generellt icke-erkännande av barnäktenskap.

Bara de gifta par som anländer till Sverige och som uppger att en av dem är under 18 år kommer få sina äktenskap icke erkända.

Minst 13 kommuner
Samtidigt fortsätter bortgifte av barn utomlands i en omfattning man bara kan gissa. Minst 13 kommuner misstänker att elever har blivit bortgifta under sommaren, då de inte kom tillbaka till skolan i höstas, visar en enkät som Dagens Samhälle har gjort. De 13 kommunerna är: Borås, Enköping, Haparanda, Helsingborg, Härryda, Kristianstad, Ljungby, Nacka, Norrköping, Stenungsund, Stockholm, Tyresö och Västerås.

I Kristianstad, Nacka, Stockholm och Västerås vet man helt säkert att elever fördes utomlands för att giftas bort. Halmstad och Malmö vägrade svara på enkäten. Mörkertalet anses vara stort. 131 av landets 290 kommuner har svarat på enkäten. Drygt 40 kommuner svarar att de ”saknar en dokumenterad rutin för att ta reda på vad som hänt om en elev inte kommer tillbaka efter ett lov”.

Stor omfattning
Marléne Stenman har fortsatt arbeta för att hjälpa unga hedersutsatta flickor. Tidigare i år hjälpte hon en kurdisk flicka att komma hem igen och föräldrarna dömdes till fängelse av tingsrätten. Det var den andra fällande domen sedan lagen om tvångsgifte skärptes 2014.

– Det är pinsamt få fällande domar med tanke på hur många som blir bortgifta, säger Marléne Stenman.

Agera direkt
Hennes råd till lärare är att inte vänta tills man har bevis utan att kontakta socialtjänsten om man känner oro, samt vara lyhörd och tolka signaler som kan vara svåra att upptäcka.

Lärare bör säga till eleven att hederskulturen inte accepteras i Sverige och att det finns stöd att få. Samt att ställa frågor både till eleven och föräldrarna, även om hon vet att det är svårt, då det finns ”en beröringsskräck bland vissa lärare”.