NEDERLÄNDERNA. Oppositionsledaren Geert Wilders anmäler premiärminister Mark Rutte för att diskriminera det holländska folket. Enligt Wilders får asylsökare mer fördelar än holländare och därför är Rutte skyldig till straffbart och kriminellt beteende.

Geert Wilders, ledare för Frihetspartiet, PVV, ledare begav sig till polisstationen i Haag under torsdagen för att överlämna anmälan till den allmänna åklagaren. Oppositionsledaren anklagar premiärministern för att olagligen diskriminera det holländska folket och kräver att en utredning görs. Utspelet följdes av ett pressuppbåd.

– Diskriminering betyder att du sätter vissa människor före andra, och det är vad som sker, säger Wilders framför polishuset.

Enligt Wilders har han fått in 36 000 underskrifter till stöd för anmälan på en nystartad webbplats.

– Folk har skickat hundratals vittnesmål om diskriminering som jag har med mig här idag. Jag kommer nu att anmäla Rutte med stöd av tusentals holländare och hoppas att det tas på allvar, säger PVV-ledaren som hade med sig en liten vagn där han transporterade dokumenten.

Diskriminerar
Omkostnader för boende för asylsökare, gratis sjukvård för migranter utan inkomster och avskaffande av vissa skatter för att locka investerare är exempel på lagar där regeringen diskriminerar till förmån för utlänningar, enligt Wilders.

– Rutte låter holländare betala mer moms för varor de handlar, medan utländska investerare betalar noll procent i skatt. Han ser även till att asylsökanden i Nederländerna inte behöver betala sjukförsäkringar.

Andra klassens medborgare
”Nog är nog. Vi behandlas som andraklassens medborgare i vårt eget land. Politikerna tänker på alla utom holländarna”, skriver Wilders på webbsidan.

Experter säger att han har ”noll chans” att lyckas, främst för att Rutte handlat i egenskap av premiärminister, inte som privatperson.