POLITIK. Pernilla Stålhammar får sparken som Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson. Hon har anklagat MP-ledningen för att vara infiltrerat av ryska spioner, backat från det och benämns själv vara en säkerhetsrisk av tidigare språkröret Birger Schlaug.

Under fredagseftermiddagen meddelades att Pernilla Stålhammar får sparken.

– Riksdagsgruppens och partiledningens bedömning är att Pernilla Stålhammar inte kan fullfölja uppdraget, säger MPs partisekreterare Amanda Lind till TT.

– Hon har framfört felaktiga påståenden, som saknat grund och som hon nu har dragit tillbaka. Det klart att det skadar förtroendet, säger Amanda Lind.

Rysskontakter
Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar gick i förra veckan ut på facebook och anklagade flera personer i Miljöpartiets ledning för att deras agerande är ett säkerhetshot och för att ha otillbörliga relationer med ”en viss främmande makt”.

– På något vis lyckas de tillåtas med detta. För mig är det en nationell säkerhetsfråga. Ett säkerhetshot, skrev hon.

Pernilla Stålhammars facebook-inlägg har fått enorm spridning.

Motarbetat i provvalet
I facebookinlägget skriver Stålhammar även om en tidigare partner och MP-tjänsteman. Mannen ska ha hotat och trakasserat henne och nu ska han och hans allierade på höga positioner motarbetat henne i provvalet till riksdagslistan. Hon hävdar också att de har kontakter med en utländsk nation. Tjänstemannen fick sparken 2015 efter att ha klassats som en säkerhetsrisk med rysskopplingar.

Partisekreteraren dementerade uppgifterna.

Tog tillbaka uppgifterna
Pernilla Stålhammar fick en varning och backade.

”Jag inser att jag för två veckor sedan i ett inlägg på Facebook påstod saker om partiföreträdare som jag inte hade grund för att påstå. Det var olyckligt och ogenomtänkt. Jag tar avstånd från de påståendena.”

Säkerhetsrisk
Förre språkröret Birger Schlaug kallar Stålhammar för säkerhetsrisk, samt kritiserar att hon använt Metoo-rörelsen ” som kampanjvapen för att sprida rykten för att stärka sin egen position inför val till riksdagslistor”.

Schlaug skriver: ”Frågan som uppkommer är: kan man ha en person som sprider den här typen av rykten som sin utrikespolitiska talesperson? Hon har anklagat miljöpartister på ledande positioner för att vara säkerhetsrisker, men tycks vara en sådan själv.”

Skandaler
Många undrar vad som händer i Miljöpartiet. Ett litet extremistiskt parti som balanserar på fyraprocentspärren men som tillåts påverka Sverige enormt, som med migrationspolitiken. Partiet som startade som ett enfrågeparti för miljö sysslar nu mest med migrationsfrågan ur ett asylaktivistiskt perspektiv. Partiet skakas av skandaler, sedan media slutade särbehandla det lika mycket som tidigare.

Islamister
Det började med  Mehmet Kaplan-skandalen och infiltration av islamister. Fortsatte med Yasri Khan som vägrade ta kvinnor i hand. Senast skandalen med riksdagsledamoten som tillåtits att sextrakassera i tio års tid och som till och med ofredat en bebis. Nu verkar det ha gått fullständigt överstyr när utrikespolitiska talespersonen Pernilla Stålhammar på facebook anklagar partitoppar för att vara ryska spioner.

Pernilla Stålhammar ersättas av riksdagsledamoten Emma Norén tills en ny talesperson utses.