Efter valframgångarna för både konservativa folkpartiet och invandringskritiska frihetspartiet i Österrike har de två partierna kommit överens om att bilda regering. Regeringen tillträder imorgon måndag.

Österrike har i flera omgångar haft en ”storkoalition” mellan det konservativa partiet och socialdemokraterna. Båda partierna såg ut att göra katastrofval denna höst. Men konservativa ÖVP valde den unge karismatiske utrikesministern Sebastian Kurz, född 1986, till partiledare inför valet. Han har fört en energisk och dynamisk valrörelse och vände opinionssiffrorna till seger. Partiet ökade med drygt sju procentenheter i valet, till 31,5 procent. Det är historiskt sett inget bra resultat med tanke på att partiet fram till 2002 ofta fick över 40 procent. Men man slog sin gamla rival Socialdemokraterna och blev landets största parti.

ÖVP:s framgångar skedde inte på bekostnad av det invandrings- och EU-kritiska FPÖ, som också gick starkt framåt i valet och ökade med nära sju procentenheter. FPÖ leds av Heinz-Christian Strache som konkurrerade ut den omstridde Jörg Haider 2005. Valrörelsen handlade om att värna hemlandet. Strache använder slogan som ”Hemlandet i våra hjärtan”, ”Jobb istället för invandring” och ”Wien får inte bli ett nytt Istanbul”. Trots konkurrensen från Kurz gjorde FPÖ sitt näst bästa val någonsin och fick 26 procent av rösterna.

Igår träffade de två partiledarna landets president för att på måndag formellt kunna sammankalla den nya regering med nio ministrar från ÖVP och sex från FPÖ.

– Vi vill minska skattebetalarnas bördor och framför allt vill vi skapa större trygghet och säkerhet i vårt landet, sa den tillträdande förbundskanslern Sebastian Kurz efter mötet med presidenten.

Strache och Kurz har enats om att nyanländas tillgång till välfärdstjänster ska vara restriktiv under deras första fem år i landet. Samtidigt har Kurz fått igenom att det inte blir något ”Brexitliknande” folkomröstning i Österrike.

FPÖ är det invandringskritiska parti som tillhör de mest framgångsrika i Europa när det gäller exekutiv makt. För andra gången tillträder partiet nu ministerposter i regeringen. Bara norska Fremskrittspartiet har haft samma framgångar, och sitter för andra mandatperioden i regeringsställning. Nationella fronten i Frankrike, AfD i Tyskland och Dansk folkeparti har inte nått lika långt, eller valt att inte ta det steget.

Med sina 31 år blir Sebastian Kurz världens just nu yngste regeringschef.

FPÖ:s ordförande Heinz-Christian Strache blir landets vicekansler.

– När det kommer till invandring har vi klart uttalat att vi vill stoppa illegal invandring, men vi vill också invandring in i våra sociala välfärdsstytem, säger Strache.

Utrikesminister blir diplomaten Karin Kneissl, som formellt är oberoende men nominerats av FPÖ. Partiet får också ministerposter ansvariga för försvar och inrikes säkerhet.

*

Se mer: EuroNews i Austria coalition government to expand direct democracy and curb immigration, AFP i Here are the main policies of Austria’s new government, Deutsche Welle i Austrian parties reach deal on new right-wing government