MALMÖ. Videon från den palestinska demonstrationen i Malmö visar vad politikerna bör se. Detta för att förstå att utbildning inte räcker för att vända antisemitism, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp. – Här måste samhället agera stenhårt och på alla fronter!

Den stora palestinska demonstrationen i Malmö, där man utropade en Intifada i Sverige och uppmanade att skjuta judar, följt av två brandattacker, en mot synagogan i Göteborg och en mot ett judiskt kapell i Malmö, har uppmärksammats internationellt. En filmsekvens från talet som hölls cirkulerar på sociala medier. Men vad skanderar de runt 200 demonstranterna egentligen? Och förstår politikerna allvaret?

Moderaten Beatrice Ask (M) vill att Migrationsverket ska lära nyanlända att hets mot judar är brottsligt. Terrorforskaren Magnus Ranstorp efterlyser istället att samhället ”agerar stenhårt”. Utbildning räcker inte, skriver han på twitter:

”Videon från palestinsk demonstration i Malmö där man uppmanar att skjuta judar. Politiker bör se den så man förstår att utbildning inte räcker för att vända antisemitism. Här måste samhället agera stenhårt och på alla fronter!”

Han länkar filmsekvensen med engelsk översättning av arabiska, som han tycker att alla politiker bör se:

”We are the people of giants
millions of martyrs are marching towards Jerusalem
From here in Sweden we have made a decision
From here in Malmö we have made a decision
to launch a determined Intifada
The people will be steadfast
and freedom will return

Aim and shoot at the Jews
at the settlers and at the soldiers
our people are determined to finish it
so throw stones and shoot bullets
Burn, oh fire burn
until we sweep out the settlements

Say Allahu Akbkar
from Marrakesh to Bahrain
close down the embassies
and sever (diplomatic) ties
Oh Arabs, oh Muslims
We want to expel the accursed (ones)

Oh, our leaders in Amman
We want to see armies, not sheep
Down with the Saud clan
which normalizes relations with the Jews
Khaybar Khaybar, oh Jews
the army of Muhammed is coming back!”

Skjuta, kasta sten, bränna
När man ser hela budskapet blir det tydligare än bara ett utdrag som ”att skjuta judarna” eller ”utropa en Intifada”. I texten framgår att de palestinska demonstranterna uttryckligen uppger att de har startat en beslutsam Intifada (våldsamt uppror) i Malmö, Sverige. De uppmanar att skjuta judar, kasta sten och bränna, att kasta ut de fördömda judarna. Samt att uppmaningen gäller alla araber och muslimer från Marrakesh till Bahrain. Den muslimska världen är en, oavsett land. Man vill stänga ambassader och skära av banden med Saudi som ”normaliserar förbindelser med judar”.

Massaker
Och sekvensen ”Khaybar, Khaybar, o judar, Muhammeds armé kommer tillbaka!”
kanske inte säger svenskar så mycket. Men enligt flera kunniga inom islam, bland annat Samtidens medarbetare Mohammed Omar handlar ramsan om när profeten Muhammed belägrade en judisk stams fästning i Khaybar. 

”Judarna kapitulerade och Muhammed bestämde att alla män skulle dödas, kvinnorna och barnen göras till slavar. Efter kapitulationen lät Muhammeds armé gräva gropar på marknaden i Medina. Man förde dit judarna fastbundna gruppvis, halshögg dem en efter en vid kanten av gravarna och kastade ned dem i dem. De var 600-700 enligt somliga, 800-900 enligt andra. 

När slavarna sedan skulle fördelas tog profeten Muhammed själv en konkubin, alltså en sexslavinna, vid namn Rayhana. Hennes man hade just halshuggits av Muhammeds ”mujahidin”, heliga krigare. Det är denna massaker som demonstranterna i Malmö minns med glädje och stolthet när de skanderar ramsan om Khaybar. De längtar efter att ”Muhammeds armé” ska komma tillbaka och ställa till med blodbad”, skriver Mohammed Omar.

Polisen förstod inte
Denna kraftfulla demonstration och viljeyttring mottogs med passivitet av polisen. Som svar på kritiken säger polisen att de inte förstod vad som sas eftersom det var på arabiska.

– Det här var inte känt för oss från början. När vi såg att det var en demonstration hade vi allmän tillsyn, men patrullen som var där förstod inte vad som sades eftersom det inte var på svenska. När vi nu har fått saker översatta har vi upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.

– Det kan också bli en anmälan om brott mot ordningslagen, man saknade ju tillstånd för det här, säger Stefan Sintéus vid Malmöpolisen.