MORDET PÅ ENSKEDESKOLAN. Enskede gårds gymnasium har idag sorg efter att en 17-årig elev från Afghanistan avled efter att ha knivskurits av en annan elev. Dagen innan strejkade lärare med elever för Ung i Sverige – på skoltid. Elever rapporterar även om mycket bråk och otrygghet.

Flaggor är på halv stång på Enskede gårds gymnasium i Stockholm. Alla dörrar vid skolans ingångar är låsta och öppnas bara för dem som studerar eller arbetar på skolan. Lärare står på insidan och agerar dörrvakter. Polis, psykologer och medarbetare från Röda korset är på plats. Under förmiddagen hölls en tyst minut i skolan och enligt DN var en imam var på plats och läste verser ur koranen och talade med eleverna.

– De flesta lektioner är inställda och man fokuserar på att erbjuda trygghet och stöd, säger pressekreterare Susanne Ottosson till Samtiden.

Knivskars till döds
Det var under gårdagen som polisen kallades till gymnasieskolan efter larm om ett bråk där afghanske 17-åringen Mahmoud Alizade knivskars till döds. Även en annan elev som försökte gå emellan knivskars lindrigt. Många elever blev vittne till händelsen. En 16-åring greps i närområdet efter att vittnen pekat ut hans flyktväg.

Deltog i strejk
Offret, Mahmoud Alizade, kom till Sverige som ensamkommande 2015 och har varit engagerad i den afghanska sittstrejken som pågått i centrala Stockholm hela sommaren. Flera riksdagsledamöter uppger till Aftonbladet att de träffat Alizade, som själv hade fått uppehållstillstånd.

Lärare strejkar
Dagen innan hade delar av skolans lärare och elever varit på demonstrationen arrangerad av Ung i Sverige för att afghaner ska få stanna. Enligt uppgift var lektioner inställda och ingen elev fick frånvaro. Strejken var utsatt till klockan 13.00 på Medborgarplatsen den 12/12.

Samtiden ringer till skolledare för Språkintroduktionen, Cecilia Höglund, för att få svar på hur lärare kan delta i strejker med politiska mål på skoltid tillsammans med elever. Skolledaren uppger att hon inte har möjlighet att svara på frågor utan hänvisar till pressekreterare på utbildningsförvaltningen, Susan Ottosen.

Är det förenligt med skollagen att lärare strejkar med elever på skoltid?

Pressekreteraren återkommer senare.

– Det stämmer att några lärare har deltagit i strejken. Enligt skollagen har eleverna rätt att demonstrera på skoltid, det är deras demokratiska rätt.

Tagit ut ramtid
Det gäller inte lärarna.

– Det finns rutinen att ska man göra det under skoltid ska man begära tjänstledigt. Lärarna har löst det genom att ta ut ledighet inom den ramtid de har att ta ut arbetstid på. De hade möjlighet att ta ut den tiden om de ville det.

Så det fanns inga andra lektioner med andra elever som blev inställda?

– Nej inte enligt de uppgifter jag har fått, säger Susan Ottosen.

Susan Ottosen uppger att det var svårt att få tag i uppgifter under dagen av naturliga skäl för krishanteringen och för att rektorn är sjukskriven.

Stor andel invandrare
Enskede gårds gymnasium har enligt uppgift en stor andel elever med invandrarbakgrund med ett stort Språkintroduktionsprogram. Av skolans 450 elever är 215 nyanlända och går på Språkintroduktionen.

Rädda för gärningsmannen
Enligt vittnesuppgifter till DN var många elever rädda för gärningsmannen, som upprepade gånger varit aggressiv och utagerande, och han hade också gett sig på andra elever tidigare. Skolledningen ska inte ha agerat för att hjälpa den elev som nu misstänks för dådet, enligt eleverna.

Mycket bråk
Elever riktar också kritik mot säkerheten på skolan i stort. Det är mycket bråk enligt eleverna, och skolledningen upprätthåller inte säkerheten.

Ännu finns inga uppgifter på gärningsmannens bakgrund, men ett uttalande från polisen tyder på att han också kan vara ensamkommande.

– Det är givetvis en chock för honom, men efter omständigheterna verkar han må bra. Hans vårdnadshavare eller gode man är underrättad, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl på polisen Stockholm Syd.