Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh gör ett viktigt arbete mot hedersvåld i förorterna, men Vänsterpartiet tänker peta henne från riksdagslistan inför valet. Nu ställer en rad kvinnoorganisationer upp till stöd för henne.

Kakavaveh har varit en sten i skon för Vänsterpartiet, som inte vill tala om hedersförtryck i invandrargrupper. Särskilt som hon rakt på sak varnat för islamistisk radikalisering. Hon är även ordförande i föreningen Varken hora eller kuvad.

Inför valet har Vänsterpartiets valberedning strukit hennes namn från riksdagslistan, som Samtiden rapporterade igår.

Nu har en rad kvinnoorganisationer startat ett upprop till förmån för Kakavaveh: Hennes röst behövs för att försvara den sekulära rättsstaten.

”Vi som står bakom detta stöduttalande för Amineh Kakabaveh har arbetat tillsammans med henne i frågor om jämställdhet, mänskliga rättigheter och rasism, både bland gräsrötter och på politisk nivå. Amineh är en viktig och tydlig röst till stöd för alla kvinnors rättigheter och för alla människors lika värde, inte minst för de som utsätts för hedersförtryck. Hennes röst får inte tystas. Den behövs både i riksdagen och i hennes eget parti!”

Det skriver kvinnor från Grupp 8, Kvinnolobbyn, kvinnojourer med flera i Aftonbladet.