KÖLN. Inför nyårsafton laddar Köln i Tyskland för att förhindra nya sexattacker som de som chockade Europa 2015. I år kommer man att ha 3000 poliser och över 600 vakter. Men också ett armband, med texten ”Respekt” ska distribueras. 

Det var nyårsafton 2015/2016 som Europa och särskilt Köln drabbades av en helt ny företeelse med våldsamma upplopp, raketskjutningar och tusentals sexuella ofredanden utförda av män i stora grupper. Över 1000 anmälda sexövergrepp och tafsningar anmäldes, ofta i Taharrushform, där stora grupper av invandrade män omringade, sexuellt ofredade, misshandlade och rånade hundratals tyska kvinnor.

Liknande händelser skedde även på flera andra platser i Europa, bland annat i Kalmar och Malmö i Sverige.

Förra året hade Köln ökat polisnärvaron rejält och lyckades därmed minska våldet och ofredandena betydande. Polisen fick dock kritik för att man riktade in sig på män med utländskt utseende.

Armlängds avstånd
Kölns borgmästare Henriette Reker uppmärksammades efter nyårsafton 2015 för att ha sagt att man måste hålla förövarna på en ”armlängds avstånd” för att skydda sig mot sexuella övergrepp, en formulering hon senare kallade ”olycklig”.

Inför den kommande nyårsaftonen har Henriette Reker presenterat en ny kampanj – Respektkampanjen. Staden har producerat 150 000 armband med inskriften ”Respekt” och motivet Kölnerdomen. Dessa armband kommer att distribueras kostnadsfritt på nyårsafton till firare i centrala Köln och katedralområdet.

– Vi motsätter oss missbruket av det öppna Kölns livsstil, säger borgmästare Henriette Reker. – Vi vill inte utesluta någon, men kräver respektfullt beteende från alla.

Kampanjen innefattar budskapen ”Nej betyder nej” och ”Ingen raketskjutning mot människor” och ska spridas i sociala nätverk. Man kommer även ha ljusspel och information.

Poliser och vakter
Men man förlitar sig inte på armband. På nyårsafton kommer omkring 3 000 poliser att vara på plats i Köln. Den största andelen står Kölnpolisen för, som kommer att bistå med 1400 poliser. Dessa stöds av den federala polisen som ansvarar för centralstationen.

Dessutom dubblar Räddningstjänsten till 526 anställda, Kölns transportbolag med 120 ordningsvakter, den offentliga säkerhetsbyrån med 124 anställda, samt 400 anställda från privata säkerhetsföretag.

– Vi inbjuder alla att fira i Köln, men respektfullt och enligt reglerna, säger polischefen Uwe Jacob och tillägger – Jag bryr mig inte om publikens nationaliteter, med all respekt. Reglerna gäller för alla.

Läs mer här, här och här.