PRAG. I helgen träffades europeiska partier som är kritiska EU och till massinvandring. Förslag på en “muslim ban”, liknande president Trumps framfördes. Mötet i Prag synliggör klyftan som delar EU allt mer – länder som driver på invandring och de som vägrar.

Ledare från partier från Frankrike, Nederländerna, Italien, Österrike, Storbritannien och andra länder träffades i Prag för att diskutera idéer för Europas framtid under rubriken ”För ett Europa med suveräna stater”.  De hävdar bland annat rätten för alla stater att förkasta kravet på EUs tvingande flyktingkvoter. Dessa invandrings- och EU-kritiska partier deklarerar nu att de tänker arbeta tillsammans för att skapa en ny modell av samarbete, främmande från den nuvarande inom EU.

Travel ban
Ett ämne som diskuterades var president Trumps inreseförbud från vissa muslimska länder. Partierna vill på liknande sätt stoppa massinvandringen av muslimer och migranter till Europa.

– Vi måste ha modet att införa ”travel bans” som president Trump har gjort i USA, säger Geert Wilders, frihetspartiet i Nederländerna.

Motstånd
Wilders fortsätter:

– Vi måste ha modet att skicka tillbaka varje båt med illegala invandrare, så som Australien har gjort under en lång tid.

Han lovordade motståndet från Tjeckien, Slovakien och Polen som vägrar att ta emot muslimska migranter.

Kultur försvinner
Deltagarna var överens om att Europas kultur försvagas genom det stora inflödet av migranter från muslimsk-dominerade länder.

– Migrationen är nästintill outhärdlig – våra respektive kulturer håller på att förstöras, säger Marine Le Pen, ledare för franska Nationella fronten.

Rädda Europa
Marine Le Pen säger till pressen att EU har gjort allting fel och att partierna som möts vill rädda Europa genom att bevara nationalstaterna.

– För att vi älskar Europa, anklagar vi EU för att döda Europa, säger hon.

Superstat
Partiledarna attackerade EU för dess migrationspolitik och anklagade ledarna för att försöka skapa en superstat med säte i Bryssel.

Flera av partierna har gått fram starkt men inte nått fram till regeringsställning. Det har däremot Österrikes Frihetspartiet FPÖ gjort, som nyligen blev regeringsparti i koalition, efter att ha fått mer än en fjärdedel av rösterna i parlamentsvalet.

Stopp för islamisering
Värd för mötet var det tjeckiska partiet Frihet och direktdemokrati, som fick nästan elva procent av rösterna i senaste valet. Partiets ledare Tomio Okamura efterlyser en nolltolerans i migrationspolitiken och är för ett stopp av islamisering av Tjeckien. Partiet vill förbjuda islam, som de kallar en hatideologi.

Starkt folkligt motstånd
Enligt en opinionsundersökning säger fyra femtedelar av det tjeckiska folket att de inte accepterar EUs tvingande flyktingkvoter. Enligt undersökningen är befolkningens syn på att ta emot migranter från muslimska länder sådan att de säger nej även om landet förlorar sina EU-bidrag till följd av det.

I Tjeckien och Slovakien är 81 respektive 82 procent av de som svarat emot att acceptera invandring från muslimska länder och i Polen är motsvarande siffra 74 procent, enligt undersökningen.

Läs mer här, här och här.