POLISEN. Tillträdande polischef Lise Tamm jämför Rinkeby med en krigszon och vill att man ser på lösningar som man använt i länder som Colombia och El Salvador.

Chefsåklagare Lise Tamm tillträder vid årsskiftet som ny chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Hon är inte rädd att använda ord som beskriver det allvarliga läget i Rinkeby.

– Alltså, Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, säger hon i en intervju i SR Studio Ett.

Hon vill ha ett nytt tänkande, som korrelerar med situationens behov.

– Och då tänkte jag, hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år? Finns det någon framtida lösning, man måste tänka utanför boxen.

Hon föreslår även att Socialtjänsten får verktyg att ta hand om de unga män som har hamnat snett.

Håller inte med
Före detta inrikesminister Anders Ygeman (S) numera gruppledare i riksdagen, vänder sig emot den beskrivningen av Rinkeby.

– Det är ett ställe där vi har 100-tals aktiva poliser och där vi nu håller på att bygga en ny polisstation. Där polisen är aktiv och gör ett bra jobb.

Samtidigt framhåller han att skjutningar i princip är nere på noll i Biskopsgården och att man har rekordmånga häktade i Malmö, 80-90 personer.

Allvarlig situation
Att man har rekordmånga häktade säger kanske också något om den allvarliga situationen, vilket han också erkänner i nästa fras.

– Vi har ett bra och aktivt polisområde i alla de här områdena. Så vi behöver inte överdramatisera situationen, den är allvarlig nog som den är.