Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) fälldes i tingsrätten för ringa misshandel efter bråk i en krogkö. Hovrättens dom som kom nu på fredagsförmiddagen ändrar domen och friar Ekeroth.

Kent Ekeroth utdelade en örfil utanför en nattklubb i Stockholm hösten 2016. Han hävdar att han blev angripen och försvarade sig. Det fanns flera vittnen till händelsen, och även bilder från en övervakningskamera.

Hovrätten har gjort en annan bevisvärdering än tingsrätten. I pressmeddelande skriver domstolen:

”Svea hovrätt har gjort en annan värdering av bevisningen i målet och funnit att åklagaren inte motbevisat Kent Ekeroths nödvärnsinvändning. Hovrätten har också funnit att det våld som Kent Ekeroth använt inte varit uppenbart oförsvarligt, även om det i och för sig hade varit möjligt för honom att avlägsna sig från platsen. Hovrätten har därför frikänt Kent Ekeroth från åtalet för ringa misshandel samt lämnat målsägandens skadeståndsyrkande utan bifall”.

Inför processen har Mattias Karlsson, partiets gruppledare i riksdagen, sagt att om Ekeroth fälls så kan han inte representera partiet.

Partiledaren Jimmie Åkesson har sagt att om Ekeroth frias har han en lång väg framför sig att återuppbygga förtroendet inom riksdagsgruppen.