GRUPPVÅLDTÄKT. De tre män som åtalas för den bestialiska gruppvåldtäkten i Fittja med 20 män inblandade har släppts i väntan på att dom faller den 19 december. Detta tyder på att de inte kommer dömas för brottsrubriceringen grov våldtäkt, enligt åklagaren.

– Min klient reagerar mycket starkt och känner sig rättslös, skriver kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz i en kommentar.

Den våldtagna kvinnan har enligt Massi Fritz sagt:

– Vem ska tro på mig jag är ju missbrukare och beter mig inte som det perfekta offret domstolen är van vid.

Gruppvåldtäkten som var osedvanligt rå och bestialisk skedde i ett trapphus i Fittja i augusti 2016, men det dröjde ett helt år innan polisen grep tio män misstänkta för brottet. Anledningen var bristande polisresurser. I november väcktes åtal mot fem män. Tre åtalades för grov våldtäkt, två för medhjälp.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, har uppskattat att ett tiotal män förgrep sig på henne, men att det totalt fanns ett tjugotal på platsen och våldtäkten ska ha pågått i timmar. 

Ur förhör med kvinnan 2016-08-15:
”Det var 19-20 killar som väntade i ett trapphus. Dom diskuterade vem som skulle få sätta på mig först och jag fick panik. Någon höll fast mig mot väggen och stoppade ner snoppen långt ner i halsen.”
”5-6 killar lyfter upp mig och bär mig genom trapphuset. De andra följer efter. Sedan får jag en spark i huvudet.”
”Sedan dunkade de mitt huvud i golvet och jag blev medvetslös. När jag vaknade hade jag en i varje hål. Munnen, analt och vaginalt. Sedan byttes de om.”
”De drog upp mig till 2:a våningen i trapphuset. Många stod med byxorna nere och väntade på sin tur. De drog av mig allt, jag var helt naken, kläderna låg lite varstans i trapphuset. De sparkade mig. De är smala, långa, invandrare av olika nationaliteteter. De är i 20-årsåldern.”
”Jag låg på golvet, sedan fick jag stå på alla fyra. En var framifrån och en var bakifrån. De andra skrattade. De tyckte det var roligt.”
”En man kom ut i trapphuset för att slänga sopor. Han gjorde ingenting för att hjälpa mig. Han hälsade på killarna och gick in till sig igen. Jag låg då naken på golvet.”

En skojgrej
En av de åtalade säger i polisförhör: ”Det var mer på skoj, en skojgrej typ.”

Efter det brutala övergreppet försökte kvinnan få hjälp av flera personer i Fittja, men blev bemött med: ”Men, usch du har sperma i ansiktet och på kläderna, blanda inte in oss”. Hon fick åka ändå till centrala Stockholms innan hon fick hjälp av polisen att ta sig till sjukhus.

Omfattande skador
Skadorna kvinnan fick var ”utöver det vanliga” säger läkaren som undersökte henne på avdelningen för våldtagna vid Södersjukhuset i Stockholm och som har träffat många utsatta kvinnor. ”På grund av hennes omfattande skador” skickade läkaren kvinnan vidare till röntgen eftersom hon var orolig för skallskador och inre blödning.

Elizabeth Massi Fritz har tidigare sagt ”Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år”.

Fri fot
Nu när rättegången är avslutad har alltså de män som misstänks för grov våldtäkt släppts på fri fot i väntan på dom som faller den 19 december.

– Av det kan man i varje fall dra slutsatsen att de inte kommer att dömas för den rubricerade gärningen. Men de kan fortfarande dömas för någon lindrigare gärning, det är inte uteslutet, säger Anders Hirsch, vice chefsåklagare.

De ytterligare två män som åtalades för medhjälp till våldtäkt har inte suttit häktade.

Åldersrabatt
Åklagaren har yrkat sex års fängelse som utgångspunkt för männen. För den man som var 17 år vid tillfället har han yrkat på under två och ett halvt och fem år för den som var 20 år vid tillfället. Åklagaren vill att de två män som åtalades för medhjälp ska få två års fängelse vardera. Alla männen nekar till brott.