NYÅR. Ett Europa sargat av islamiskt terrorhot går in i ett nytt år om några dagar. Ett nytt år som kommer att firas med automatvapen och betongblock – och ingen fyrverkerishow från Eiffeltornet.

2017 är året när islamisk terror har märkt Sverige och övriga väst. Det är året när Sverige fick sitt värsta terrordåd, då fem människor dödades och femton skadades i Drottninggatandådet. Storbritannien är det land som har drabbats av flest dödliga terrorattacker under året. I mars dog fem personer och över 50 skadades när en man körde på människor på Westminster bridge och knivhögg en polis. Därefter slog en självmordsbombare till mot konserten med Ariana Grande i Manchester i maj, då 22 personer dödades. I juni skedde två attacker mot London med skåpbilar, med nio dödsoffer som följd.

2017 inleddes blodigt redan på nyårsnatten med ett attentat mot en nattklubb i Istanbul. Andra dåd är attacken i S:t Petersburgs tunnelbana i april, som tog 16 liv, samt attentatet på turistgatan Las Ramblas i Barcelona i augusti, där också 16 dödades. Sammanlagt har över 100 människor dödats och hundratals skadats av terror i Europa 2017. En rad terrordåd utan dödlig utgång har även skett.

Upptrappning
Attackerna visar på en upptrappning av IS strategi att slå mot väst, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

– Vad vi ser är en intensifiering av de direkta terrorhot som IS riktat mot väst sedan 2014, säger han till TT.

Attackerna sker trots att säkerhetstjänsterna i väst är på helspänn. Det som komplicerar är att många agerar ensamma, samtidigt som kommunikation till stor del sker via krypterade tjänster. Terrorn har intensifierats ytterligare i och med att IS imploderat, enligt Ranstorp som varnar för att terroristerna ständigt söker nya vägar att maximera chockeffekten.

Storsatsar
Inför nyårshelgen tar väst grepp som man aldrig tidigare gjort. Säkerhetspådraget vid Times Square i New York kommer att vara det mest omfattande någonsin. Omkring 7 000 poliser kommer patrullera och 65 sopbilar fyllda med sand kommer att utplaceras för att stänga av gator och fungera som barriärer för bomber och lastbilar, skriver tidningen Yle. Polisen kommer dessutom att använda sig av metalldetektorer.

London och Köln
Även Londonpolisen har trappat upp inför nyårsnatten. Omkring 3 000 poliser, varav en del beväpnade, kommer att patrullera på gatorna, när hundratusentals människor kommer för att se fyrverkerierna.

Polisen i Köln kommer också att ha stark polisnärvaro för att inte massövergreppen 2015 ska upprepas, vilket Samtiden skrivit mer om här. Man kommer att ha tio gånger fler poliser än förra året som ska patrullera stadens gator.

Automatvapen i Berlin
I Berlin rustar polisen upp med automatvapen och betongblock. Cirka 2 500 poliser kommer att finnas på gatorna samt 1 500 brandmän i beredskap. Myndigheter kommer att kontrollera alla som vill ta sig in på festområdet och inte ens fyrverkerier eller glasflaskor är tillåtna.

Lastbilsförbud i Madrid
I Madrid kommer 1 600 extrainsatta polismän att patrullera under nyårsnatten. Lastbilar som väger över 3,5 ton är förbjudna i närheten av paradområdena.

I Bryssel stänger myndigheterna av två metrostationer och fem gator som leder till det centrala festområdet och alla som vill komma in på området måste genomgå en säkerhetskontroll.

Inget fyrverkeri vid Eiffeltornet
Paris har ställt in sin traditionella fyrverkerishow vid Eiffeltornet och stänger även av mer än 50 gator i omgivningen för all trafik. Man kommer även att använda betongblock och tunga fordon som barriärer.

Däremot blir det ljusshow vid Triumfbågen i Paris och upp till 600 000 personer förväntas samlas på Champs-Élysées för att titta.