TERRORATTACK. Explosionen vid bussterminalen Port Authority i New York på morgonen var ett försök till en terrorattack, enligt borgmästaren Bill de Blasio. – Tack gode gud att förövaren inte lyckades nå sitt slutliga mål.

En explosion skakade en av de mest trafikerade transitstationerna i New York city, i hjärtat av Manhattan, vid halv åtta på morgonen. Myndigheterna fick evakuera hundratals resenärer i kaoset som följde.

Polisen har gripit en person som identifierats som Akayed Ullah, 27, en invandrare från Bangladesh som bodde i Brooklyn. Gärningsmannen hade fäst explosiv utrustning vid kroppen som exploderade oavsiktligt. Den misstänkte fick brännskador på händer och mage tillsammans med andra skador i explosionen och befinner sig på sjukhus. Ytterligare tre personer skadades, men ingen ska ha livshotande skador. Polisen evakuerade snabbt Port Authority station och stängde av vägar som fylldes med polisbilar och ambulanser.

Stadens borgmästare Bill de Blasio slår fast:

– Det var ett försök till terrorattack. Tack gode gud att förövaren inte lyckades nå sitt slutliga mål.

Explosionen skedde i hjärtat av Manhattan, nära New Yorks välkända Times Square. Bomben chockade en stad som inte hämtat sig från 11 september-dådet och som senast i oktober utsattes för en terrorattack med lastbil, då åtta personer dödades.

– Det här är  New York. Sanningen är att vi är måltavlor för många som göra ett statement mot demokrati, mot frihet, säger New Yorks guvernör Andrew Cuomo till reportrar.

Islamiska staten
Före detta polischef i New York, Bill Bratton, säger till MSNBC tv att den misstänkte kan ha agerat i Islamiska statens namn.

New York har hög beredskap inför högtidshelgerna jul och nyår, som kulminerar varje år med det storslagna nyårsfirandet på Times Square och som besöks av hundratusentals nyårsfirare.

– Vi har Frihetsgudinnan i vår hamn vilket gör oss till en internationell måltavla. Vi förstår det, säger Cuomo.

länk1, länk2.