SOLLEFTEÅ. En gravid kvinna med blödningar skickas tio mil med sjukresa på norrländska vintervägar. Och fallet är bara ett av många. – Detta är konsekvenser av nedläggningen av BB. Ni anar inte hur vi har det, säger Carina Hellström, BB-ockupant i Sollefteå.

En gravid kvinna kommer in till sjukhuset i Sollefteå med blödningar. Sjukhuset säger att de inte kan ta emot kvinnan då de sedan 1 februari 2017 inte får ta emot akuta kvinnovårdsfall, utan hon skickas tio mil bort till Örnsköldsvik. Först hänvisas hon till att använda egen bil, men är inte i skick att köra. Hon måste också ordna barnvakt. Nästan fyra timmar senare får hon en sjukresa, men de måste göra en omväg för chaufförsbyte. Väl framme i Örnsköldsvik upptäcker kvinnan att läkaren som undersöker henne också är skickad de tio milen från Sollefteå.

Fallet spreds genom Carina Hellström, en av de aktiva som kämpar för BB och förlossningsvården i Sollefteå. Hon fick veta händelsen genom föräldrar till kvinnan och har fått tillåtelse att sprida uppgifterna.

Videon kan ses här

– Jag tror inte folk fattar hur det är. Vi har ett sjukhus men får inte tillgång till akutsjukvård. Vi skickas ut runt tolv mil åt vardera hållet till andra sjukhus. Vägarna är bedrövliga vid den här årstiden och det finns ingen mobiltäckning på flera ställen.

Blödningar vid abort
Detta är långt ifrån den enda händelsen. Carina Hellström får veta saker hela tiden. Hon berättar om ett annat fall: En kvinna skulle göra en abort med abortpiller och började blöda kraftigt. Hon ringde 1177, som sa att hon skulle ta sig till akuten på Sollefteå.

– När hon kom dit med nedblodade byxor och svimfärdig hänvisades hon till Örnsköldsvik, tio mil bort.

Rädd att förlora medvetandet i taxin informerar hon taxichauffören att hon kanske svimmar.

Stressad läkare
– Väl framme fram i Ö-vik träffar hon en jättestressad läkare som undersöker henne samtidigt som hon talar i telefonen.

På återresan, eftersom det är en sjukresa, får hon dela taxi med flera andra patienter och åka omvägar för att släppa av folk, hela tiden med genomblodade byxor och sittunderlag på sätet.

– Det är så noga med risk för smittspridning annars, men i taxin där ska slutar det tydligen att gälla, kommenterar Carina Hellström.

Ingen utvärdering
Per Skude är chefläkare på Verksamheten för kvalitet och patientsäkerhet på Sollefteå sjukhus. Han har inte hört talas om det specifika fallet med den gravida kvinnan som Samtiden frågar om.

Per Skude säger att man ännu inte har gjort någon utvärdering av just förlossningsvården, som lades ner i februari i år, däremot har det gjorts två utvärderingar av nedläggningen av akutkirurgin, som stängdes samtidigt.

– Det ska följas upp men vi ska sammanställa akutkirurgin först, och har valt att vänta med förlossningen då volymerna inte är så stora, säger han till Samtiden.

– Vi har sett några få allvarliga vårdskador i samband med nedläggningen av akut kirurgi i Sollefteå men vi kommer att göra en längre utvärdering nu strax.

Fungerar inte
Carina och BB-ockupanterna vill uppmärksamma vad som händer.

– Vi kämpar mot Goliat. Vården fungerar inte som den ska. Det läcker ut pengar och ingen tar ansvar för vad man gör.

Bakom allt finns en dysfunktionell politisk organisation, menar hon.

– Folk förstår inte. Det är inte bara att vi blivit av med akutsjukvården. Socialdemokraterna lovade att de skulle vara garanten för de tre akutsjukhusen i valet. Sedan går de ihop med Miljöpartiet och gör precis tvärtemot.

Aldrig ge sig
Carina Hellström säger att BB-ockupanterna trots allt redan lyckats åstadkomma saker.

– Vi har lyckats lyfta frågan över hela Sverige och det har tillsatts pengar till förlossningsvården, både i vår och höstbudgeten.

Kampen går vidare.

– Vi kommer aldrig att ge oss, tjuriga norrlänningar som vi är.