UTVISNINGAR. Återigen misslyckades svenska myndigheter utvisa de personer som fått avslag. Under gårdagen utvisades bara 9 personer av totalt 18. Flera fick meddelanden om verkställighetshinder i sista stund. Asylaktivister hade lagt sig på vägen och försökt hindra. 

Det var många siffror som cirkulerade under gårdagen när 18 personer som fått avslag på sin asylansökan skulle utvisas till Afghanistan.

– Det var lite rörigt under gårdagen, så det är inte konstigt att det är flera siffror. Men de som gäller är de som Patrick Engström sagt, 18 totalt, nio blev det, säger Ewa-Gun Westford, Polisen Syd.

Polisen bekräftar genom mail:

”Totalt fanns 18 återvändare på listan. Efter ett antal sena verkställighetshinder flög 9 personer till Kabul. Samtliga accepterades för inresa i Afghanistan. Nio föll ifrån.

5 ärenden avbokades på grund av gymnasieansökan.

2 ärenden avbokades på grund av ny prövning av ursprungsansökan.

2 ärenden inhiberades på begäran av FN-organ.”

Refugees welcome
Asylaktivister hade laddat upp inför måndagens aktion och var beredda ute vid förvaret i Åstorp under gårdagen. En facebookgrupp, Vi stoppar utvisningen 11/12, samlade ihop folk som åkte ut för att stoppa vad de kallar ”gruppdeportation”.  Refugees welcome Skåne och sex andra aktivistgrupper arrangerade, Ung i Sverige, inEUmanity Malmö, Support your local feminist, Refugees welcome Sverige, Ung Vänster Skåne och Ensamkommandes förbund.

Tumult
Aftonbladet beskriver ”hjärtskärande scener” och att ”tumult utbröt”, att någon av de som skulle avvisas var en ”talang” i brottning, samt citerar personer som säger att ”de bara vill leva”.

Aktivister la sig över vägen när bussen skulle köra till Malmö. Ewa-Gun Westford vid polisen berättar om att flera personer lagt sig på vägen vid rondellen längre bort. Polisen pratade med dem och några fick lyftas bort.

Våldsamt upplopp
En person greps misstänkt för våldsamt upplopp.

– Det skedde efter att bussen kört. Då var det en person som fortfarande hade frustration kvar och gick, tillsammans med ett tiotal andra, mot polisen. Vi försökte prata med personen men denne lugnade sig inte, säger Ewa-Gun Westford.

Enligt Aftonbladet satt flera personer gråtande kvar på marken när bussen kört från området medan andra satte sig i sina bilar och följde efter bussen mot flygplatsen.