I natt vann USA:s president Donald Trump ytterligare en stor framgångar under första året som president: Senaten röstade igenom republikanernas förslag till skattereform som omfattar 12 biljoner kronor.

Det stormar alltid kring Donald Trump, och medierna vinklar alltid nyheter om presidenten negativt. Men den som ser igenom mediebruset och till vad som faktiskt händer i USA kan inte annat än konstatera att Donald Trump haft stora framgångar.

Det inreseförbud presidenten snabbt utfärdade när han flyttat in i Vita huset mötte juridiskt motstånd hos Obamas utsedda federala domare och har haft en krokig väg till att vinna laga kraft. Men det har mindre betydelse, med tanke på att antalet migranter som söker sig till USA dramatiskt har minskat efter att Trump offentliggjorde inreseförbudet. Trumps budskap om att USA skärper gränskontrollerna och tänker skicka tillbaka dem som tar sig till landet illegalt har givit effekt. Färre försöker. Och det är därmed ett uppfyllt vallöfte från Trump.

När Trump tillträdde infriade han också löftet om att utse en konservativ domare till Högsta domstolen. Med Neil M. Gorsuch som nionde domare har Trump stärkt konservativa juridiska principer för årtionden framåt. Trump tillsätter också konservativa federala domare när mandat blir lediga. En viktig åtgärd för de väljare som röstat på republikanerna.

Genom retoriken om ”America first” och att presidenten starkt signalerar att han vill se att industrin vänder tillbaka till USA och satsar på hemmaplan har han skapat en optimism som fått börskurserna att rusa. Dow Jones index var 17.888 dagarna före valdagen i november 2016 – då ”alla” trodde att Hillary Clinton skulle vinna. I går var stängningsindex 24.231. På ett år har börskurserna alltså gått upp med mer än 35 procent. Det är naturligtvis en följd av en god konjunktur, men Trump har genom att fokusera på inhemska marknader skapat en ökad optimism.

Och så höstade Trump in en ny viktig seger igår. En stort skattereform, som Trump och republikanerna lovade i valrörelsen, har nu röstats igenom både representanthuset och senaten. Det är den största lagstiftningsframgång Trump haft sedan han tillträdde som president.

Skattereformen är värd drygt 12 biljoner kronor och innebär att bolagsskatter sänks från 35 till 20 procent (i Sverige är den 22 procent) samt skattelättnader för privatpersoner. Detta anses allmänt vara den största skattereformen sedan Ronald Reagans tid.

I opinionsmätningarna ligger Trump inte bra till, men man bör då komma ihåg att han inte gjorde det inför valdagen heller. Alla opinionsinstituten hade fel i alla delstater som betydde något under valåret. De fick till och med Hillary Clinton att i slutskedet av valrörelsen bedriva kampanj i delstater hon trodde stod och vägde, men som redan var säkra för Trump. Opinionsinstituten är tillsammans med Clinton förra valets stora förlorare. Vem kan lita på dem? Bara de som hoppas att dom har rätt.

Donald Trump är en helt ny sorts politiker och president. Under valrörelsen jämförde jag honom med Andrew Jackson, som blev president 1828. Fram till dess hade amerikanska presidenter mest varit högt skolade jurister från välsituerade östkusten. Jackson kom från råbarkade Tennessee, blev känd som en stridslysten general som vann slaget vid New Orleans mot britterna. Han var folkhjälte mer än etablissemangets man. Precis som Trump ansågs han inte lämplig för presidentämbetet, men idag anses Jackson vara demokratiska partiets förste president och han har den enorma äran att pryda den amerikanska 20-dollarsedeln.

Trump är resultatet av att de gamla etablissemangen i USA, liksom i Europa, inte längre behärskar den tid vi lever i. De förstår inte vad befolkningarna kräver i tider av globalisering. Amerikanerna har valt Trump för att visa sitt starka missnöje med det gamla styret. För att han ska skaka om och förhoppningsvis åstadkomma de förändringar som kan få de politiska systemen att fungera igen.

Väljarna har alltså inte valt Donald Trump för att de tror han kan lösa tidens stora prövningar, utan för att tala om att de inte tror på de gamla makthavarna. Frågan är när västvärldens demokratier kan få politiska ledarskap som förstår och behärskar vår tid och kan ge svar som befolkningarna kan känna tillförsikt med.

*

Se mer: Washington Post i Senate GOP tax bill passes in major victory for Trump and Republicans, Politico i Senate passes sweeping tax overhaul, Fox News i Senate passes major tax reform package