GRUPPVÅLDTÄKT. Alla fem män frias från gruppvåldtäkten i Fittja, enligt Södertörns tingsrätts dom idag. Advokat Elisabeth Massi Fritz är upprörd och uppger att hennes klient känner sig rättslös.

– Domen är en skam för vårt rättssystem. Jag tycker inte att någon förövare som lämnar motstridiga uppgifter och far med osanning i rättssalen ska kunna komma undan på det här sättet med en frikännande dom, säger  advokat Elisabeth Massi Fritz till SVT Nyheter och uppger att hon kommer att överklaga domen.

Massi Fritz säger att det i målet finns stödbevisning som räcker för en fällande dom mot de fem tilltalade, som hon menar far med osanning och lämnar motstridiga uppgifter. Hon menar att tingsrätten har ”kört sig fast på kvinnans trovärdighet och tillförlitlighet”.

– Man glömmer att det här inte är enkelt för min klient. Hon lever i ett utanförskap med en stor problematik som före detta missbrukare. Hon har inte förtroende för rättsväsendet. Hon har inte vågat berätta allt. Hon har också haft stora svårigheter, förstås, att komma ihåg alla detaljer.

Kunnat peka ut
Trots detta anser Massi Fritz att kvinnan ändå med säkerhet har kunnat peka ut vad de tilltalade har begått för övergrepp mot henne.

Elisabeth Massi Fritz har tidigare kommenterat våldtäkten i ett mejl till Metro: ”Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år”.

Undermålig utredning
Men trots sperma i hår och på kläder och omfattande skador undersökta av en läkare, räckte alltså inte bevisningen enligt Södertörns tingsrätt.

I domen riktar tingsrätten kritik mot den utredningen som åtalet bygger på.
– Alla parter har varit överens om att utredningen haft brister. Under förhandlingen har det blivit tydligt att den grund som åtalet bygger på sviktar, menar ansvarig domare chefsrådmannen Erica Hemtke.

Räcker inte
Hon fortsätter:

– Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning.

Händelsen
Den 30-åriga kvinnan har i polisförhör berättat att hon har haft missbruksproblem och att hon befann sig i Fittja centrum i augusti 2016 för att köpa narkotika till en vän. Hon träffade en man som sa sig kunna sälja droger till henne och följde med honom till ett trapphus på en adress i närheten av Fittja centrum.

Tjugo män
Där ska hon ha överfallits ett större antal män och utsatts för ”mycket grovt sexuellt våld”, som polisen uttryckt det på sin hemsida. Enligt kvinnan våldtogs hon av uppemot tio olika män under fyra timmars tid i trapphuset. På plats ska ha varit upp till 20 män, som filmade och skrattade.
De tre som åtalats för våldtäkt medger att de har haft sexuellt samröre med kvinnan men hävdar det skedde frivilligt, de övriga två åtalades för medhjälp.

Känner sig rättslös
Kvinnan ska vara ”väldigt besviken” över den friande domen och ”känner sig rättslös”. Kvinnan menar också att domaren avbröt henne många gånger och att hon inte fick tala till punkt, till skillnad från de tilltalade, säger Elisabeth Massi Fritz, som säger att hon inte tänker ge upp.

– Vi kommer definitivt att överklaga och hoppas få tre juristdomare och två nämndemän som förstår problematiken men som också kan värdera den bevisning som finns.

Manifestation
I Fittja, på Mynttorget och i Malmö hölls manifestationer till stöd för den gruppvåldtagna kvinnan efter den friande domen. Liberala kvinnor arrangerade.

– När vi fick veta förra veckan att de här männen släpptes förstod vi att det lutade mot en fällande dom och vi blev förbannade. Vi gör det här helt och hållet från hjärtat och vi vill stötta den här kvinnan. Hon ska inte behöva vara ensam i den här situationen, säger Christina Levin.