POLISRESURSER. Organisationen Ung i Sverige protesterade i somras mot att främst afghanska barn, ungdomar och män inte fick stanna i Sverige trots upp till fyra avslag från Migrationsverket. Nu berättar polisen att de fått avstå annan verksamhet för att skydda demonstrationen. 

Polisen har för Samtidens räkning sammanställt de timmar som lagts ner på närvaro vid Ung i Sveriges demonstrationer i somras. Till en början hölls en demonstration på Mynttorget. Den förflyttades senare till Medborgarplatsen för att avslutas på Norra Bantorget. Trots att demonstrationen saknade tillstånd under nattetid och anmälningar om ordningsstörning skrevs, kvarhöll sig demonstranterna på platsen i enlighet med den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten.

– Det totala antalet timmar som polisen lagt ned i samband med demonstrationerna som Ung i Sverige arrangerade var 4791 st, säger Peter Ågren, lokalpolisområdeschef Södermalm.

Den långdragna insatsen har inte inneburit några större extra kostnader i form av övertid. Istället har resurser omdisponerats från andra områden som ingår i polisens uppdrag.

– Då handlar det om olika typer av brottsförebyggande verksamhet som arbete i trafiken, mot vaneförbrytare, synlighet på gator och torg, trafikövervakning osv.

Han nämner också att poliserna på plats främst haft som uppdrag att skydda demonstrationen, då det funnits en hotbild sedan protesterna startade.

– Det uttag som gjorde berodde inte på att demonstrationen var stökig utan på att motdemonstrationerna riskerade säkerheten, säger Peter Ågren.