MOSKÉER. En kartläggning av de mest inflytelserika moskéerna i Sverige visar att Saudiarabien finansierar var fjärde. Dessa moskéer har även en historia av antidemokratiska skandaler. Det menar forskaren Simon Sorgenfrei vid Södertörns högskola. 

Svenska myndigheter vet inte ens hur många moskéer som finns i landet eller hur många församlingsmedlemmar de har eller ens var exakt lokalerna ligger. Ännu svårare att få en översyn är det därför att många församlingar har ogiltiga kontaktuppgifter. Det beskriver tidningen Dagens ETC i en granskning.

Saudiarabien står för en extremt konservativ tolkning av islam och genom mångmiljonbidrag har landet inflytande över mer än var fjärde moské, av dem som tidningen granskat. Vilka krav som följer med pengarna vill ingen tala om.

Svårt att nå
Granskningen visar också att det var svårt att nå moskéerna för att få svar på frågor. Tidningen har genom andra metoder, bland annat medieuppgifter och register över myndigheters stöd till trossamfund, fått fram en lista över de 25 största offentliga moskéerna i Sverige och hur de finansieras. Hela 17 av dessa får eller har fått pengar från Saudiarabien, Qatar, Turkiet, Libyen, Förenade arabemiraten, Iran, Kuwait, Oman och Pakistan. Både Saudiarabien och Qatar har islam som statsreligion och är wahabitiska, en konservativ och bokstavstroende gren av islam.

Antidemokratiska skandaler
Forskaren Simon Sorgenfrei, som forskar om religiösa minoriteter vid Södertörns högskola, konstaterar att hur och vem som finansierar är ett outforskat område. Viktigt att notera är också att dessa moskéer har en historia av antidemokratiska skandaler, vilket är problematiskt, enligt Simon Sorgenfrei.

– Att de får pengar behöver i sig inte vara kontroversiellt, Sverige sluter ju handelsavtal med både Saudiarabien och Qatar, men om ekonomiska bidrag kommer med motkrav på att man driver någon slags antidemokratisk verksamhet så blir det genast kontroversiellt. En sak som man kanske kan räkna in där är om man driver en verksamhet där kvinnor inte ges samma utrymme och möjligheter i verksamheten, till exempel. Det skulle kanske kunna ses som att de bryter mot demokratiska ideal, säger han till ETC.

Könsapartheid och terrorledare
Simon Sorgenfrei tar några exempel: Umm al-Muminin Khadijah-moskén i Malmö som invigdes i maj och som blir Skandinaviens största, finansierades med 30 miljoner kronor av Qatar, som kommer att få inflytande i ett råd. Vid invigningen närvarade ett 100-tal män, bland annat regeringsrepresentanter från Qatar.

Saudifinansierade Bellevuemoskén i Göteborg har anklagats för att stödja ”könsapartheid”, och högt uppsatta terrorledare från Europa som Säpo varnar för har har ofta besökt moskén. Hötorgsmoskén i Stockholm har koppling till flera IS-terrorister, Borås moské bjöd in en imam som uppmanade till mord på judar. I Göteborgs moské finns imamen som blev rikskänd när han för dold kamera uppgav att kvinnor inte får neka sin make sex.

Dessa moskéer får utländsk finansiering:
Saudiarabiska pengar 
har finansierat sex: Trollhättans moské, Göteborgs moské, Hötorgsmoskén, Bellevuemoskén, Västerås moské och Borås moské.

Turkiska pengar har finansierat fyra: Fittja moské, Muslimska församlingen Malmö, Skärholmens moské, Turkiska islamiska kulturföreningen i Rinkeby.

Qatarska pengar har finansierat fyra: Umm al-Muminin Khadijah-moskén, Gävle moské, Västerås moské och Örebro moské.

Förenade arabemiraten har finansierat två: Trollhättans moské, Stockholms moské (Zayeds moské).

Libyska, Iranska, Omanska, Kuwaitska, och Pakistanska pengar har finansierat en var: Islamic center Malmö (Libyen), Trollhättans moské (Kuwait, Oman), Nasirmoskén, Göteborg (Pakistan), Imam Ali-moskén (Iran).

En av nio svenska moskéer samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism, uppger tidningen. Man har dock inte lyckats få fram uppgifter om Halmstad moské, Märsta moské, Alby moské och Islamic center Lund.