VANDALISERING. Förövare har brutit sönder ett krucifix, vält dopfunten och tänt alla stearinljus med risk för brand i Carl Gustafs kyrka, Karlshamn. Alla kyrkor i pastoratet stänger därför nu under obemannad tid. 

Kyrkan tvingas ta beslutet för att skydda själva kyrkorna, men det handlar framför allt om personalens säkerhet, enligt tidningen Dagen.

–  Stämningen är tryckt, det är väldigt tråkigt att behöva stänga, speciellt nu när det snart är Allhelgonadagen och många vill sitta i kyrkan och minnas, säger kyrkogårds- och fastighetschef Marie Louise Svensson Wickström.

Det var under måndagen som en orgelelev i Carl Gustafs kyrka upptäckte att en person betedde sig illa och gick för att säga till personalen. Under tiden hann personen bryta sönder krucifixet, tända alla ljusen med risk för eldsvåda samt välta dopfunten över ända.

Fick gå
Personen greps men fick gå igen. Senare samma dag kom han tillbaka.

– Han släpptes snart och kom hit. Då gav han sig på vår tekniska utrustning som hade kunnat leda till en brand i vår altartavla med trä. Det hade kunnat bli en bra brasa framme i koret, säger kyrkoherde Henrik Lindén till SR.

Henrik Lindén säger att han inte vet varför någon skulle vilja förstöra inredningen i kyrkan och vill inte heller spekulera i det.

Beslutet att stänga alla kyrkor i Karlshamns pastorat gäller på obestämd tid, men kyrkorna kommer ha öppet under sina schemalagda evenemang.

Skändad Jesusfigur
Tidigare i höst tvingades även Heliga Kors Kyrka i närliggande Ronneby att stänga efter flera fall av skadegörelse under september månad. Personer hade slagit sönder träkorset på altaret, brutit av armarna på Jesusfiguren på korset samt spridit sand över altaret. Det var inte första gången kyrkan i Ronneby utsattes för vandalism. Redan för fyra år sedan fick kyrkan stänga efter liknande skadegörelse. Då diskuterades möjligheten att be om hjälp med att patrullera från Ronneby kommun.