SKATTEPLANERING. UGs program om Svenskt Näringslivs Leif Östlings skatteplanering har rört upp känslor. Men inte bara på det sätt SVT och regeringen verkade hoppas.

Uppdrag Gransknings extrasändning Paradisläckan om skatteparadis på Malta visar att Svenskt Näringslivs ordförande är en av flera svenskar som lagligt har skatteplanerat. Leif Östling säger till UGs reporter:

– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om man betalar in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?

Östlings fråga har trendat på twitter under hashtaggen #Vadfanfårjag. Och det är en fråga som allt fler ställer sig. Samhällskontraktet fungerar bara när de som betalar in upplever att de får tillräckligt tillbaka.

Regeringsuttalanden
Men finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterar att tilliten bland vanliga skattebetalare undergrävs.

– En rik elit smiter när våra skattebetalare finansierar polisen, skolan och vården. Det är ohederligt och osolidariskt. Grunden för den svenska modellen är att alla är med och betalar skatt. Där tar småföretagaren, pensionären och sommarjobbaren sitt ansvar. Den här läckan visar att de som redan har i överflöd smiter undan.

S-regeringen försöker skylla misslyckande och nedmontering av det offentliga på en van fiende: kapitalisten. Regeringen spenderar ofattbara summor på migration, exempelvis på ”ensamkommande” där många män låtsas vara barn, medan välfärdssamhället krackelerar. Enligt Leif Östling själv har han bidragit med 180 miljoner i skatt sedan 2010. Leif Östlings skattemiljoner har i alla fall räckt till att betala för 180 ensamkommande under ett år.

Fler ifrågasätter
#Vadfanfårjag finns de som lovordar sjukvården och utbildningssystemet. Men många kommentarer är kritiska.

”Du får. Världens högsta skattetryck. Skola i kris. Vård i kris. Gruppvåldtäkter. Eskalerat gängvåld. Större otrygghet. Bostadskris. Skjutningar dagligen. Kvinnohat. Splittring. Samt korkade sossar som ändå är nöjda.”

”Skulle vilja påstå att det är hanteringen av befintliga medel som undergräver tillit Maggan. Minst sagt.”

”Kära finansministern: Sannolikt fler o fler som ifrågasätter vad vi får för skatten. Incitamentet att betala skatt lägre än någonsin?”

”Men så ohederligt att jämföra bristande resurser i äldreomsorgen med fullt laglig skatteplanering. Vem är ni, kplm(r)?”

”Jag skulle välja Leif Östling som finansminister framför Magdalena Andersson alla dagar.”

”Kvällens scoop var alltså att några begår lagliga handlingar och vissa har betalat över 100 miljoner i skatt? Tack för kaffet!”

Ickestory
Timbros Johan Ingarö skriver att Leif Östlings skatter är ”en total ickestory. Mediedramaturgin däremot – den är intressant.”

”Inte en enda lag har brutits. Ändå hängs Östling ut som närmast kriminell. Dels av Sveriges regering, dels av medier som SVT och SR som snart kommer bli skattefinansierade och därmed får sägas ha ett egenintresse av att skattetrycket är så massivt som som möjligt. Dessutom av medier som in i det sista vägrar namnge sina egna när de anklagas för grova brott.”