TERROR. Terrordådet på Manhattan har hittills krävt åtta dödade och elva skadade. Den misstänkte förövaren, 29-årige uzbekiern Sayfullo Saipov, bekände sig till IS.  President Trump tar fasta på islam och aviserar skärpning av inreseförbudet från muslimska länder. Debattören Ayaan Hirsi Ali poängterar att det handlar om islam och hjärntvätt genom dawa – mission. 

Efter terrordådet på Manhattan på tisdagen skriver president Donald Trump att ”Vi får inte tillåta ISIS att återvända, eller komma in i vårt land efter att ha besegrat dem i Mellanöstern eller någon annanstans. DET RÄCKER!”

Han  meddelade också att han beordrat inrikessäkerhetsdepartementet att skärpa inresekontrollerna till landet.

”Jag har precis beordrat Homeland Security att intensifiera vårt redan ”Extreme Vetting Program”. Att vara politiskt korrekt är bra, men inte i detta fall!”

Aftonbladet skriver att terrordådet i New York ”spelar Trump och hans inreseförbud i händerna.” Men att nya krav om hårdare kontroller av muslimer inte kommer att få stopp på terrorattackerna.

Jihad
Ayaan Hirsi Ali, människorättsaktivist och exmuslim, pekar tydligt ut islam och indoktrinering på twitter. ”Vad det avskummet gjorde idag kallas Jihad. Hur han kom dit är medelst dawa: indoktrineringsprocessen  som förgiftar sinnen”, skriver hon.

Uzbekier
Den misstänkte 29-åringen, Sayfullo Saipov, uppges komma från Uzbekistan och har varit bosatt i USA sedan 2010. Han försörjde sig genom att köra Uber.

Enligt källor till CNN och The New York Times har polisen hittat en handskriven lapp i den bil som Saipov använde som tyder på att dådet utfördes i terrorgruppen IS namn. Han uppges också ha skrikit Allahu Akbar när han kastade sig ur bilen innan han sköts av polis. Uzbekiern vårdas nu på sjukhus.