Hittills i år har polisen fått in 26 anmälningar om våldtäkter och våldtäktsförsök mot kvinnor som ska ha skett utomhus. Normalt brukar det vara 8-10 per år, säger Malmöpolisen.

På kort tid har två överfallsvåldtäkter anmälts i Malmö. Båda begicks av flera gärningsmän i grupp och som var okända för kvinnorna. Gemensamt har också varit att de plötsligt överfölls utomhus under mörkrets timmar.

Natten mot onsdagen skedde ett överfall vid Södervärn i Malmö där en kvinna ska ha våldtagits av flera män vid en skola och en busstation. I torsdags anmäldes ett överfall som skedde natten till söndagen vid Sege park i Malmö, i anslutning till en festlokal.

Polisen sätter nu in stora resurser för att försöka klara upp fallen och förhindra flera liknande brott.

– Vi har satt in ett stort antal poliser som också ska arbeta under helgen för att intensifiera trycket, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Norr i Malmö till Kvällsposten.

Polisen bekräftar att man tittar på om det kan finnas ett samband mellan de två senaste överfallen, men att man inte har någon gripen eller skäligen misstänkt i något av dem.

Antalet överfallsvåldtäkter har ökat kraftigt i Malmö. Hittills i år har 26 anmälts, mot normalt 8-10 per år.

– Detta är ett nytt fenomen: Den vidriga kombinationen överfallsvåldtäkt och gruppvåldtäkt. En grupp män bestämmer sig alltså för att gå ut och våldta ett lämpligt offer?, frågar Anne Heberlen i inlägg på Twitter.