POLITIK. Socialdemokraterna byter taktik inför valet för att försöka locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Och facken ska vara behjälpliga. Man ska sluta kalla väljare för rasister, är planen.

Socialdemokraterna ska prata mindre om rasister och mer om att SD är ”näringslivets knähund”. Detta enligt centrala källor i partiet, uppger Aftonbladet från ett möte i Uppsala med civilminister Ardalan Shekarabi. Det tror man är den rätta vägen att gå för att vinna tillbaka väljare till S och förhindra ytterligare tapp.

SDs framgångar under mandatperioden har tvingat partier att ändra förhållningssätt till SD. Men det räcker inte att ändra politiken i riktning mot SD eller att smutskasta partiet med osakliga epitet, har S-strategerna förstått. Istället har man sedan en tid börjat med en ny strategi: att hitta frågor där SD har svängt högerut och utmåla dem som ett arbetarfientligt parti i näringslivets ledband.

– Vi måste söka konflikt med SD i frågor som är relevanta där vi har tydliga konflikter på grund av deras positionsförflyttning, säger en källa, uppger en källa.

Shekarabis duell med Jimmie Åkesson i Bromölla, förra året var en del i detta. Det handlade om svenska kollektivavtal som krav i offentliga upphandlingar och S försökte måla ut direktivet som arbetarfientligt.

SD-ledarens kommentar till den nya strategin var:

– Socialdemokraterna kan ljuga sig blåa. Det är de som har förstört välfärden. Det vet alla.

Facken
Kommunals ordförande Tobias Baudin menar att man ska tona ner angreppen på SD som ett rasistiskt parti. Förebild är det brittiska fackförbundet Unison som ”söker dialog med rasister, främlingsfientliga och homofober”.
– Jag vägrar tro att alla LO-medlemmar som stöder SD är rasister, säger Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.

Samma syn
Men det är inte synen på Sverigedemokraterna som parti som har ändrats hos Tobias Baudin.

– Kärnan i SD är rasister. Partiet är sprunget ur den nazistiska och fascistiska rörelsen. Men vi har inte haft någon större framgång när vi har fokuserat på detta i vår kritik av SD. De LO-medlemmar som stöder partiet slår dövörat till, säger han.

Istället tänker S i samband med fackförbunden i valrörelsen alltså försöka visa på där man anser att SDs politik drabbat löntagare.

Inte anklaga om proteströstat
LOs förste vice ordförande, Therese Guovelin, säger att man har ett förbehåll när det gäller ”rasisterna”.
– Men om någon LO-medlem säger att denne ska rösta på SD som en protest mot etablissemanget, då kan vi ju inte anklaga personen för att vara rasist. Det vore ju helt fel i sammanhanget.

S huvudmotståndare
Jimmie Åkesson har tidigare pekar ut Socialdemokraterna som sin huvudmotståndare och vill fortfarande samarbeta med Moderaterna och KD. 

– Jag ser det fortfarande som det mest naturliga på lång sikt är att vi bildar ett konservativt block med oss, KD och M.

– Men jag utesluter inte att vi kommer att fälla en Alliansbudget, säger Jimmie Åkesson i en intervju.