ANGERED. Totalt sönderslagen skola. All undervisning var tvungen att ställas in på tisdagen på Lövgärdesskolan i Göteborg efter att okända personer slagit sönder och vandaliserat skolan.  – Det såg ut som en krigszon, säger vaktmästaren Jan-Olof Croon.

Lövgärdesskolan ligger i Angered utanför Göteborg, ett invandrardominerat område som beskrivs som ett särskilt utsatt område där polisen tappat kontrollen och som styrs av en kriminell klan.

Uppgivenhet präglar skolpersonalen som såg förödelsen först. Skolvaktmästaren Jan-Olof Croon, har jobbat många år i Göteborg men säger att det här är det värsta han någonsin varit med om. Aldrig tidigare har han sett sådan total skadegörelse.

– Jag har ju varit med i många år och man trodde väl att man hade sett det mesta, sen såg man det här. Det är total förstörelse, säger han till GP.

Minst 30 rutor är sönderslagna. Men det var bara början av vad vaktmästaren skulle få se.
– De verkar ha tagit sig in via gymnastiksalen och sen vidare till bamba. Det såg ut som en krigszon, totalt sönderslaget.

I skolköket möttes personalen av en obehaglig syn. Flingor, fiskbullar, rapsolja, ris och rödbetsallad var bara några av de saker som kastats och smetats ut i lokalen. Mängder av mat hade slängts ut på grytor och annat. Allt var täckt av mjöl, cornflakes och andra matvaror.
Vidare hade man tagit sig in i bildsalen och musiksalen och brutit upp alla skåp och slagit sönder det mesta därinne. Tydligt är att det handlat om att sabotera, konstaterar personalen.

Polisen larmades vid 20-tiden på måndagskvällen. En anmälan gällande grov skadegörelse är upprättad, då värden för hundratusentals kronor blivit förstörda. Ingen person är gripen. Skolan kommer att hålla stängt under dagen.